Pénz- és tőkepiac

Egyre fogynak a papíralapú utalások

A múlt év első kilenc hónapjában 4 százalék alá csúszott a papíralapú forintátutalások aránya. Elenyésző a telefonon leadott megbízások száma is.

Folyamatosan csökkent az elmúlt években a papíralapon indított forintátutalások aránya Magyarországon, akár a darabszám, akár az összeg vonatkozásában – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a 2019 első kilenc hónapjában indított, csaknem 192,2 millió átutalási megbízásból mindössze 7,57 milliót adtak le formanyomtatványon, ami 3,94 százalékos arány, szemben az egy évvel korábbi 4,65 százalékkal.

Az internetes és mobiltelefonos átutalási tranzakciók részesedése tovább növekedhet a következő időszakban
Fotó: Shutterstock

A forintutalások összegéből a papíron indítottak 5,97 százalékkal részesedtek tavaly az első három negyedévben, míg egy évvel korábban 6,7 százalékos hányadot mutatott a jegybanki nyilvántartás. Az MNB adatai szerint közben a papíralapú utalások száma is csökkent egy év alatt, ráadásul igen jelentős mértékben, több mint 10 százalékkal.

A papíralapú tranzakciókhoz hasonlóan erőteljesen visszaszorulóban vannak a telefonon leadott megbízások is. Ezek száma tavaly szeptember végéig már éppen csak meghaladta a 270 ezret, szemben az egy évvel korábbi 297,5 ezerrel. Így a telefonos megbízások aránya igencsak elenyésző: mindössze 0,14 százalékos. Az interneten és mobiltelefonon keresztül indított átutalási tranzakciók száma és aránya viszont – nem meglepő módon – töretlenül növekszik. Az ezeken a csatornákon végrehajtott utalások száma tavaly az első kilenc hónapban már meghaladta a 99 milliót, ami csaknem 8 százalékos bővülés az egy évvel korábbi 91,9 millióhoz képest.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

utalás statisztika MNB pénzforgalom papíralapú
Kapcsolódó cikkek