Pénz- és tőkepiac

Egyre többen szerződnek a futamidő végéig fix kamattal

A múlt évre tíz százalék fölé nőtt a végig fix kamatozású konstrukciók súlya az új lakáshitel-szerződéseknél, az arány várhatóan tovább emelkedik. A legalább tízéves kamatperiódust választó ügyfelek stabil többségbe kerültek.

Majdnem 90 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek tavaly november végéig a háztartások tíz éven túli kamatperiódus mellett, ez 10,6 százalékos arány az egy évvel korábbi 7,3-del szemben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. Tekintettel arra, hogy a tíz éven túli kamatfixálású hitelek döntő részénél a futamidő végéig változatlan a kamat, az elmúlt évről már elmondható, hogy

az új lakáshitelek majdnem egytizedénél már végig azonos kamatkondíciókkal lehet számolni.

A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek súlya ráadásul az idő előrehaladtával lassan, de fokozatosan emelkedett az új szerződéseknél: a mennyiségük csak a novemberi hónapot vizsgálva már 8,8 milliárd forintot ért el, ami hozzávetőleg 12 százalékos súlyt képez.

Fotó: Kallus György / VG

A végig fix kamatozású lakáshitelek népszerűségének növekedésétől függetlenül is egyre hosszabbra nyúlik a lakáshiteleknél jellemző, átlagos kamatperiódus. Az MNB adatai szerint

a 2019 első tizenegy hónapjában kötött lakáshitel-szerződéseknek már csak alig több, mint 3 százalékát kötötték egyéves vagy még rövidebb kamatfixálás mellett, holott egy évvel korábban még 16,2 százalékos volt az arány.

Jelentősen csökkent az egy és öt év közötti kamatfixálású kölcsönök részesedése is az új portfólióban: 26,6 százalékot ért el a 2018 azonos időszakában mért 41,9 után, vagyis azoknak az új adósoknak az aránya is rohamosan csökken, akik az ötéves kamatperiódust választják.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

hitelek fix kamatozás lakáshitel
Kapcsolódó cikkek