Pénz- és tőkepiac

Felhőben bővül az SAP a közeljövőben

A vállalat elsősorban a vállalatirányítási szoftvereiről lett ismert.

A különböző befektetési házak 2020-as várakozásainak egyik jellemző közös vonása, hogy 2020-ra is jó teljesítményre számítanak a technológiai cégektől. Ezzel a tavalyi trend folytatódna, hiszen 2019-ben a Stoxx Europe 600 indexben a technológiai szektor volt az egyik legjobban teljesítő szegmens a maga 35 százalékos emelkedésével.

A technológiai cégek trendszerű növekedésének egyik fontos oka a vállalati beruházások arányán belüli növekedés, hiszen a beruházásoknak már csaknem a 15 százalékát fordítják szoftverek vásárlására, míg tíz évvel ezelőtt is még csak 10 százalék körüli volt ez az arány.

Tavaly a vállalatok viszonylag óvatosak voltak a beruházásokkal, ez elsősorban Ázsiában volt érzékelhető, de a főbb kockázatok megszűnésével az idén újra felpöröghet a beruházási aktivitás.

A technológiai szektor kiemelkedő európai képviselője az SAP, amely elsősorban a vállalatirányítási szoftvereiről lett ismert.

Azonban az elmúlt években növekedésének motorjai egyre inkább a felhőalapú szolgáltatások voltak, és a jövőben is ezek lehetnek a növekedés elsődleges mozgatórugói. 2019 első kilenc hónapjában a felhőalapú szolgáltatások árbevétele 40 százalékkal bővült.

Az év egészének teljesítményéről január 28-án számol be részletesen a cég, amikor a DAX-komponensek közül elsőként közzéteszi éves eredménykimutatását.

Az előrejelzések szerint 2020-ban is folytatódhat majd a bővülés, nemcsak az árbevétel, hanem a profitmarzsok tekintetében is. Ennek oka a nagyobb mérethatékonyság, illetve hogy az első időszakban a felhőalapú szolgáltatások nagyobb befektetést igényeltek.

A társaság úgy kalkulál, hogy 2023-ig évente átlagosan 1 százalékpontos üzemimarzs-növekedést tud elérni, valamint hogy sokkal stabilabb árbevételi szerkezetet sikerül majd kialakítani.

Az SAP 24,6-es előretekintő P/E-értékeltségen forog, ami a technológiai cégek esetében nem számít magasnak, sőt mintegy egyharmaddal elmarad a szektortársak mediánértékétől, miközben a növekedés feltételei az SAP-nál is adottnak látszanak.

SAP felhőszolgáltatás vállalatirányítási szoftver
Kapcsolódó cikkek