Pénz- és tőkepiac

Tizenhat pontot kellene teljesíteni

Reálgazdasági konvergenciával, exportdiverzitással és fiskális feltételekkel bővítené a Magyar Nemzeti Bank a maastrichti kritériumrendszert.

Összesen tizenhat kritériumnak kellene megfelelniük az euróövezethez csatlakozó országoknak a jegybank javaslata szerint – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fenntartható felzárkózás euróval című könyvéből.

A korábbi feltételeken valamelyest szigorítanának, az államadósság nem haladhatná meg a 60 százalékot

– vagy erőteljesen csökkenő trendet kellene mutatnia –, ehelyett 50 százalékos határvonalat húznának.

A rögzített árfolyamot jelentő ERM II. rendszerben jelenleg két évet kell eltölteniük a csatlakozni kívánó országoknak, ezt három-öt évre emelnék az MNB javaslata szerint, ugyanakkor a kamatszintek és az szempontjain nem változtatnának.

Fotó: AFP

A jegybank tisztségviselői korábban is felszólaltak amellett, hogy a maastrichti feltételeket újra kellene gondolni, a kritikák elsősorban abból indultak ki, hogy a válság nyomán annyira nyomott inflációs és kamatszint alakult ki, amely a gazdaság normális működése mellett károsan alacsony lenne.

Az eurózóna pillanatnyilag nem optimális valutaövezet, a kritériumrendszer felülvizsgálatra szorul, a korábbi rendszer nem vette figyelembe a reálgazdaság alakulását, és az anticiklikus gazdaságpolitikát sem ösztönözte

– olvashatjuk a jegybank kiadványában. Az MNB elemzése rámutat: az eddigi feltételrendszer nem garantálja sem az újonnan csatlakozók, sem az övezet tagjainak felzárkózását. A reálgazdasági szempontok közül kiemelkedik az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson (PPP) mért amely összetett mutatóként ad tükröt egy ország gazdaságának erejéről.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

GDP államadósság konvergencia MNB
Kapcsolódó cikkek