Pénz- és tőkepiac

A régióban is állta a sarat a BUX

Februárban a pesti tőzsdét is megtépázta a koronavírus keltette eladási hullám, a hazai tőzsdeindex 6,6 százalékos csökkenéssel azonban így is felültel­jesítette a vezető és a kelet-közép-európai börzéket.

A januári aggodalmak után februárra globális tőkepiaci pánikká szélesedett a koronavírus terjedése. A hónap utolsó hetében a pénzügyi világválság óta a legnagyobb mértékű esést szenvedték el a vezető indexek. A korrekciót a Budapesti Értéktőzsde sem kerülhette el,

a hazai börze januárhoz hasonlóan csaknem háromezer pontos eséssel, 6,6 százalékos veszteséggel zárta a februárt.

Ezzel pedig nem csupán az irányadó amerikai és európai börzéket teljesítette túl, hanem a régiós indexeknél is jóval ütésállóbbnak bizonyult.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Nyugat-Európában és Amerikában 8-10 százalékkal estek a börzék, egyedül a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq teljesített némileg jobban a magyar indexnél.

A régiós börzék között még egyértelműbb a BUX fölénye, a prágai és a bukaresti 9 százalékos, a varsói WIG 20 index pedig ennél is súlyosabb, 14 százalékos esést szenvedett el.

A hazai index a hónap során mindenkori csúcsértéke közelébe tudott erősödni, így bőven volt honnan esnie a február végén eszkalálódó víruspánik közepette is. A BUX a hónap utolsó két napjáig még pluszban állt, nem sokon múlt, hogy kellemes meglepetést szerezzen a befektetőknek.

Mivel a hazai börze forgalmának nagyobb részét az intézményi befektetők adják, a nemzetközi összevetés alapján úgy tűnik, a koronavírus okozta piaci pánik közepette sem mondtak le teljesen a magyar részvényekről a külföldi befektetők.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

tőzsdei forgalom BÉT koronavírus BUX
Kapcsolódó cikkek