Pénz- és tőkepiac

A régióban is állta a sarat a BUX

Februárban a pesti tőzsdét is megtépázta a koronavírus keltette eladási hullám, a hazai tőzsdeindex 6,6 százalékos csökkenéssel azonban így is felültel­jesítette a vezető és a kelet-közép-európai börzéket.

A januári aggodalmak után februárra globális tőkepiaci pánikká szélesedett a koronavírus terjedése. A hónap utolsó hetében a pénzügyi világválság óta a legnagyobb mértékű esést szenvedték el a vezető indexek. A korrekciót a Budapesti Értéktőzsde sem kerülhette el, a hazai börze januárhoz hasonlóan csaknem háromezer pontos eséssel, 6,6 százalékos veszteséggel zárta a februárt. Ezzel pedig nem csupán az irányadó amerikai és európai börzéket teljesítette túl, hanem a régiós indexeknél is jóval ütésállóbbnak bizonyult.

Nyugat-Európában és Amerikában 8-10 százalékkal estek a börzék, egyedül a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq teljesített némileg jobban a magyar indexnél. A régiós börzék között még egyértelműbb a BUX fölénye, a prágai és a bukaresti 9 százalékos, a varsói WIG 20 index pedig ennél is súlyosabb, 14 százalékos esést szenvedett el.

A hazai index a hónap során mindenkori csúcsértéke közelébe tudott erősödni, így bőven volt honnan esnie a február végén eszkalálódó víruspánik közepette is. A BUX a hónap utolsó két napjáig még pluszban állt, nem sokon múlt, hogy kellemes meglepetést szerezzen a befektetőknek.

Mivel a hazai börze forgalmának nagyobb részét az intézményi befektetők adják, a nemzetközi összevetés alapján úgy tűnik, a koronavírus okozta piaci pánik közepette sem mondtak le teljesen a magyar részvényekről a külföldi befektetők. Ezt a kiemelkedően magas forgalmi adat is jelzi: a részvénypiac 302,4 milliárd forintos forgalma 50 milliárddal múlta felül a januárit, azzal együtt is, hogy a rövidebb februárban két nappal kevesebbszer nyitott ki a börze. A napi átlagos forgalom nagymértékben, 11,5 milliárdról 15 milliárd forintra nőtt.

A blue chipek közül a Magyar Telekom zuhant a legnagyobbat, a 12 százalékos esésben a borús nemzetközi hangulat mellett minden bizonnyal a távközlési cég kiábrándító osztalékjavaslata is közrejátszott. Az olajszektor mélyrepülése múlt hónapban is érzékenyen érintette a Molt, végül 8,4 százalékkal került lejjebb. Az OTP és a Richter viszonylag jól tartotta magát, és ennél kisebb, 5,9, illetve

5 százalékos veszteséggel zárta a hónapot.

Az indextagok közül a Waberer’st viselte meg leginkább az eladási hullám, a Graphisoft Park és a PannErgy viszont még az erősen pesszimista hangulatban is tartotta az árfolyamát. Az átlagosnál kisebb ütést kapott a BIF és az Appeninn is, ám nem minden ingatlanos bizonyult biztos menedéknek, a Duna House árfolyama 17 százalékos mélységbe zuhant. A spekulatív kispapírok körében ennél is nagyobb vérengzést okozott a vírus. A Cyberg, az Est Media és a Kulcs-Soft tőzsdei értékének mintegy negyede odalett, de 20 százalék feletti szabadeséssel zárt az OTT-One és a Csepel is.

A brókerházak versengése ezúttal izgalommentesen zárult, a Wood január után februárban is az élen végzett 172 milliárd forintos duplikált forgalommal. Nem történt változás a dobogó alsóbb fokain sem, az Erste 164 milliárd forinttal ezúttal is a második helyre futott be, a Concorde 128 milliárd forintos kereskedési volumene pedig ismét elegendő volt a bronzéremhez.

Megtréfálta a befektetőket a technika ördöge

Technikai okokból csak másfél órás csúszással kezdődhetett meg a kereskedés tegnap a Budapesti Értéktőzsdén. A problémát a bécsi Xetra rendszer leállása okozta, amely nemcsak a BÉT-en, hanem a platformot használó többi régiós börzén is késleltette a részvénykereskedést. A bécsi és a pesti tőzsde mellett így Zágrábban, Ljubljanában és Prágában is csak délelőtt fél tizenegyre állt helyre a normál ügymenet. | VG

 

tőzsdei forgalom BÉT koronavírus BUX
Ezek is érdekelhetik