Pénz- és tőkepiac

Megszűnt itthon a szigorítási kényszer

A koronavírus-járvány és az olajár visszaesése miatt itthon a toleranciasáv alá mérséklődhet az infláció, a világban pedig ismét megjelent a defláció. A hazai elemzők a lazítást sem zárják ki annak érdekében, hogy a piaci likviditás bővüljön, s ezzel csökkentsék a járvány kedvezőtlen gazdasági hatását.

Az éves fogyasztói árindex januárhoz képest februárra 0,3 százalékponttal, 4,4 százalékosra csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 4,1 százalékosra, illetve 3,8 százalékosra emelkedett.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a februári inflációs adatokhoz fűzött keddi elemzése szerint az mérséklődését az üzemanyagárak csökkenése magyarázza – januárhoz képest februárban 4,3 százalékkal voltak alacsonyabbak –, az áremelkedés éves üteme pedig a januári 13,5 százalékosról 7,7 százalékosra mérséklődött.

Az MNB-nek a márciusi kamatdöntő ülésén a korábbi szigorítást kell szentesítenie, de ennél jelentősebb lépés a koronavírus miatt nem várható, sőt lazítás sem zárható ki annak érdekében, hogy a piaci likviditás bővüljön, s ezzel csökkentsék a járvány kedvezőtlen gazdasági hatását

– mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője.

Fotó: MTI – Varga György

Mint hozzátette, a koronavírus és a szaúdi–orosz olajárkonfliktus miatt az üzemanyagoknál további árcsökkenés várható, ami segíthet abban, hogy a fogyasztói árindex visszatérjen a célsávba, ám az inflációs alapfolyamatok továbbra is erősek.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szintén az inflációs nyomás erősödésére hívta fel a figyelmet, emlékeztetve arra, hogy a maginfláció is a toleranciasáv fölé, 4,1 százalékra nőtt 4 százalékról, az adószűrt maginfláció pedig 3,8 százalékra emelkedett az előző havi 3,7 százalékról.

Mindez indokolttá tette az elmúlt hetekben a swapállomány csökkentését, ami megemelte a bankközi kamatokat, valamint megállította a forint gyengülését.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság csütörtöki számában

KSH defláció MNB
Kapcsolódó cikkek