Pénz- és tőkepiac

Pluszban kezdtek az európai piacok

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A BUX csökkenéssel kezdte a napot.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,14 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,51 százalék emelkedéssel nyitott, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,41 százalékkal erősödött.

  • Londonban 0,15 százalékkal nyitott magasabban az FTSE-100 index,
  • a frankfurti DAX 0,34 százalékkal kezdett magasabban,
  • Párizsban a CAC-40 index 0,46 százalékkal
  • erősödött. Madridban 0,29 százalék, Milánóban 0,25 százalék indexerősödéssel indult a csütörtöki kereskedés a tőzsdén.

    Csökkenéssel indult a nap Pesten

    A szerdai záró értékéhez képest minimálisan gyengült a BUX.

  • A Brent nyersolaj ára 0,82 százalékkal emelkedett hordónként 51,55 dollárra,
  • a WTI ára 0,75 százalékkal ment fel 47,13 dollárra.
  • Az eurót 0,10 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1123 dolláron, az arany spot ára 0,05 százalékkal emelkedett unciánként 1637,75 dollárra.

    Szerdán az európai tőzsdék nagy, egy-másfél százalékos nyereséggel fejezték be a kereskedést. A piacok megelégedéssel nyugtázták az amerikai Fed keddi kamatcsökkentését azt remélve a világ többi központi bankjától, hogy követik a példáját. A kanadai jegybank ezt szerdán meg is tette és hasonló lépést várnak a befektetők az Európai Központi Banktól is a jövő héten. A piacok 90 százalék valószínűséggel árazták be az irányadó eurókamat 10 bázispontos csökkentését.

    Az olasz tőzsdeindex a többi európai árfolyammutatótól elmaradó mértékben emelkedett a koronavírus-fertőzés megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt.

    Az egészségügyi cégek részvényei erősödtek. A svájci Roche Holding AG papírja több mint három százalékkal erősödött. A kínai hatóságok bejelentették, hogy a cég egyik készítményét súlyos állapotban lévő a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmazzák.

    A német online élelmiszerkereskedelmi vállalat, a Hellofresh részvénye több mint tíz százalékkal erősödött és ezzel szerdán a Stoxx Europe 600 index legjobban teljesító papírja lett. A cég kedvező éves eredménybeszámolót tett közzé.

    Az utazási és üdülési ágazat részvényei gyengültek, az ágazati index több mint másfél százalékkal esett a vírusjárvány keresletcsökkentő hatása miatt.

    Ázsiában is nyereséges volt a kereskedés

    Csütörtökön az ázsiai tőzsdeindexek is nagy nyereségeket értek el, miután a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdék történetük harmadik legnagyobb indexemelkedésével, négy százalék feletti nyereséggel zárták. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a tokiói egy százalékos, a sanghaji két százalékos, a hongkongi szintén két százalékos, a tajvani egy százalékos, a szöuli másfél százalékos nyereséget mutatott.

    Óriási pluszban zárt Amerika

    A keddi nagy eséseket követően szerdán jelentős nyereséggel zártak a főbb New York-i tőzsdeindexek:

  • a Dow Jones ipari átlag 4,53 százalékos,
  • az S&P 500-as index 4,22 százalékos, míg
  • a Nasdaq-piac összetett mutatója 3,85 százalékos
  • pluszban zárta a kereskedést.

    európai piacok tőzsdenyitás
    Kapcsolódó cikkek