Pénz- és tőkepiac

Recessziót vizionálnak a londoni elemzők

A londoni elemzők szerint a globális recesszió vált alapeseti előrejelzéssé.

A globális vált alapeseti előrejelzéssé a londoni elemzői közösség szerdán ismertetett legfrissebb helyzetértékeléseiben, de a központi forgatókönyvek az új koronavírus okozta járvány rövid, éles gazdasági sokkja után fellendüléssel számolnak. Az új prognózisok a közép-európai EU-gazdaságokban is időleges recessziót valószínűsítenek.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábja szerdai tanulmányában közölte: új alapeseti előrejelzése szerint a globális hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 0,3 százalékkal, a második negyedévben 0,6 százalékkal csökken negyedéves összevetésben, így a világgazdaság 2020 első felében technikai recesszióban lesz.

A befektetési bank 2,4-ről 2,2 százalékra csökkentette inflációs várakozását
Fotó: AFP

A konszenzusos meghatározás alapján egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken.

A Morgan Stanley alapeseti előrejelzése szerint a világgazdaság idei egész évi növekedése 0,9 százalékos lesz, de a ház negatív – vagyis nem alapeseti, kisebb valószínűségűnek tartott – forgatókönyvében 2020 egészére is 0,6 százalékos globális GDP-visszaesés szerepel.

globális recesszió Morgan Stanley
Kapcsolódó cikkek