Pénz- és tőkepiac

A járvány alatt is jól fogyhat a Vraylar

A Richter sikertermékének amerikai piacán nem is látszik a járvány hatása, az ottani forgalmazó viszont érzékeny veszteségeket szenvedett más termékek esetében a lecsökkentett beteg-orvos találkozások miatt.

Számos, elsősorban akut megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer forgalma csökkent nagymértékben az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban – írta a FiercePharma szakportál, első számú kiváltó okként (a szezonális hatások mellett) egyértelműen a minimálisra visszaszorított orvos-beteg találkozásokat jelölve meg. A lap a kárvallottak közé sorolja a Richter amerikai partnerét, az Allergant is, de nem a Magyarországon feltalált molekula miatt.

A Vraylar antipszichotikum tengerentúli forgalmára a jelek szerint nincs befolyással a Covid–19-járvány és a vele járó korlátozások.

Miután sokkal kevesebb beteg kereste fel az orvosát az elmúlt hetekben, a gyors lefolyású betegségekre felírható készítmények forgalma márciusban 28 százalékkal csökkent februárhoz képest az USA-ban, ezzel szemben a krónikus megbetegedések gyógyszeres kezelésében nem tapasztalható visszaesés, sőt, ott 2 százalékkal még emelkedett is a havi receptfelírás. Stabil maradt a gyógyszerforgalom a cukorbetegség, a mentális zavarok és a légzőszervi megbetegedések kezelésében.

Fotó: Shutterstock

A múlt hónapban az influenzaszezon lecsengett az Államokban, a tünetenyhítő szerekből sokkal kevesebb fogy: a tíz legnagyobb forgalomesést elszenvedő készítmény közül nyolc volt influenzagyógyszer vagy -oltás, a maradék kettő pedig a Pfizer nikotinéhség-csökkentő tablettája és a Takeda figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart kezelő gyógyszere.

Kevésbé érthető, hogy a szemészeti gyógyszerek kereslete miért esett vissza 41 százalékkal. A trend az Allergannak is fájhat, a Restasis nevű, szemszárazság elleni készítményéből 26 százalékkal fogyott kevesebb márciusban, mint egy hónappal előtte. Pedig ez a szer a cég egyik fő bevételforrása, tavaly, az első negyedévben 231,7 millió dollárt hozott, ugyanabban az időszakban a Vraylar csupán 143,7 millió dollárt. Az utóbbi szám hamarosan a duplájára nőhet, a cariprazine-hatóanyagú antipszichotikum forgalma a járvány alatt is gyorsuló ütemben nő.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

gyógyszeripar Vraylar Richter
Kapcsolódó cikkek