Pénz- és tőkepiac

Csökkent az Erste Csoport működési eredménye

Az Erste Csoport működési eredménye az idei első negyedévben 551,7 millió euró volt.

Az Erste Csoport működési eredménye az idei első negyedévben 551,7 millió euró volt, ami 15,9 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakának eredményétől – közölte a bankcsoport.

Az Erste csoport 2020 első három hónapjában 1,229 milliárd euró nettó kamatbevételre és 504,2 millió euró nettó díj- és jutalékbevételre tett szert, a kamatbevétel 5,9 százalékkal, a díj- és jutalékbevétel 3,4 százalékkal emelkedett 2019-hez képest. A közlemény szerint előbbinél elsősorban a cseh, az osztrák és a román leányvállalatoknak, utóbbinál pedig főként az értékpapír-üzletágból, a biztosítási ügyletekből és a vagyonkezelésből származó díjbevételek növekedésének volt köszönhető az emelkedés.

A költség/bevétel ráta 66,8 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 63,0 százalékról.

A bankcsoport mérlegfőösszege 262,9 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 243,7 milliárd euróról. A hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 24,3 milliárd euróra nőtt a múlt év első három hónapjában elért 22,7 milliárd euróról. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya idén március végére elérte a 161,1 milliárd eurót, az egy évvel korábbi 151,9 milliárd euró után.

Tovább javult a nem teljesítő hitelek aránya, a bruttó ügyfélhitelek 2,4 százalékát tette ki idén az első negyedévben, míg tavaly év végén még 2,5 százalék volt.

Fotó: AFP

A hitelintézetek által elhelyezett betétek 20,7 milliárd euróra bővültek a a múlt év végén elért 13,1 milliárd euróról, és az egy évvel korábban mért 20,2 milliárd euróról. Az ügyfélbetétek állománya is nőtt – leginkább Csehországban és Ausztriában -, így a vizsgált időszakban 182,2 milliárd eurót tett ki, ami az év végéhez viszonyítva 4,8 százalékos növekedést mutat. A hitel/betét ráta 88,4 százalékon állt idén az első negyedév végén, míg tavaly decemberben 92,2 százalék volt.

Az Erste Group részvényenként 1,5 eurót határozott meg a 2019-es évre jutó osztalékfizetésként.

A közlemény szerint a bankcsoport az éves közgyűlését és az osztalékfizetésre vonatkozó döntését 2020 negyedik negyedévére halasztja, hogy pontosabban tudják megítélni a koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági következményeket.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kormányok világszerte különböző fokú társadalmi és gazdasági korlátozásokat vezettek be, ezek hatása miatt az Erste Csoport várakozásai szerint 2020-ban a világ reál-GDP-je a második világháború óta a legnagyobb mértékű visszaesést szenvedi el. Ausztriában és Kelet-Közép-Európában a jelenlegi becslések 4,2 és 7,5 százalék közé teszik a reál-GDP zsugorodásának idei mértékét, ami szintén kedvezőtlenül befolyásolja majd a bankcsoport eredményét és a tőkehelyzetét is.

Mindezek miatt arra számítanak, hogy a bankcsoport nettó nyeresége jelentősen mérséklődik majd 2020-ban 2019-hez képest, továbbá úgy vélik, a kamatbevételek, valamint a díj- és jutalékbevételek is visszaesnek majd.

Erste Csoport
Kapcsolódó cikkek