Pénz- és tőkepiac

Megviselte az alapokat a járvány

Jelentősen megtépázta a befektetési alapok vagyonát a koronavírus-járvány márciusban. A következő hónapokban azonban már stabilizálódhat a szegmens a Világgazdaságnak nyilatkozó alapkezelők szerint.

Két és fél éves mélypontra, 6024,7 milliárd forintra apadt a hazai befektetési alapok vagyona márciusban

– derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének friss adataiból. A megtakarítók bő évtizede nem látott mértékű, összesen 261 milliárd forintnyi tőkét vontak ki az alapokból márciusban, az árfolyamokon további 195 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el.

Fotó: Shutterstock

Számottevő forrásbevonás csak az alacsony kockázatú, likvid pénzpiaci eszközöket jellemezte. A tőkekiáramlás mértéke a vegyes és az ingatlanalapokból volt a legszembeötlőbb, a két vezető eszközkategóriából 86,5, illetve 85 milliárd forint áramlott ki csak a visszaváltások révén. A világjárvány hatására kibontakozó pánik a magyar tőkepiacot sem kímélte, de nem kedvezett a forint jelentős leértékelődése sem. A legnagyobb zuhanást – az abszolút hozamú alapok mellett – a részvényalapok könyvelhették el. A 14 százalékos vagyoncsökkenés döntően a tőzsdeindexek meredek lejtmenetének tudható be, a befektetők ugyanis viszonylag fegyelmezetten ültek portfóliójukon, és mindössze 1,4 milliárd forintot vontak ki a kezelés alól.

Visszafogott vagyonmozgásról számolt be a Világgazdaságnak az elmúlt időszakot illetően Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember elmondta: most a részvényalapok iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés, mivel a piacok esését követően elsősorban ez az eszközkategória vált vonzóvá a befektetők számára.

„A piac alját vélhetően senki sem látja előre, a hosszú távon gondolkodók számára viszont már vannak olyan eszközosztályok, amelyek olcsóvá váltak, nekik érdemes lehet pozíciót vállalniuk. Ilyenek általában a fejlődő piacok, az európai részvények, és ezen belül is a vonzó árazottságúvá való közép-európai régió” – hangsúlyozza az Accorde befektetési igazgatója. A szakember arra számít, hogy a részvényalapok iránt megnövekedett érdeklődés továbbra is fennmarad.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

befektetési alapok BAMOSZ Accorde
Kapcsolódó cikkek