Pénz- és tőkepiac

Mindenképpen jó választás a Gilead

A koronavírus kezelésére is alkalmasnak vélt gyógyszer tesztelése a harmadik fázisba lépett.

Február elején, a Covid–19 világjárvánnyá válása előtt írtam a Gilead Sciences remdevisir nevű készítményéről.

A koronavírus kezelésére is alkalmasnak vélt gyógyszer tesztelése azóta a harmadik fázisba lépett, 2400 pácienssel.

A betegség világjárvánnyá terebélyesedésével a remdevisirben rejlő potenciál is nagyot nőtt. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy több szakértői vélemény szerint hosszabb távon is velünk maradhat a koronavírus.

A remdevisirtesztek jelenlegi fázisa várhatóan április végével zárul le, és az eddig nyilvánosságra hozott eredmények a tesztek sikerességét jelzik előre. Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA gyorsított eljárásrendben, akár két hónapon belül is jóváhagyhatja a gyógyszer kereskedelmi forgalomba hozatalát, így akár már nyáron is megkezdődhet a forgalmazás a tengerentúlon.

Az előzetes becslések szerint 500 ezer beteg kezelése várható a járvány végéig, ami egymilliárd dolláros bevétel lehet a Gilead számára.

A vállalat a teljes 2020-as pénzügyi évre 22 milliárd dolláros bevételt vár, ezt a remdevisir önmagában 4 százalékkal növelheti az előző évhez képest. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a 2019-es pénzügyi évben összesen 2 százalékos bevételnövekedést sikerült elérni, kijelenthető, hogy a remdevisir a növekedés erős katalizátora lehet. A vállalat részvényei az év eleje óta látott 25 százalékos emelkedés ellenére is mindössze 13-as előremutató P/E-ráta mellett forognak, ez véleményem szerint kifejezetten kedvező. A remdevisir mellett azt sem érdemes elfelejteni, hogy a Gilead HIV-gyógyszere, a Biktarvy eladási számai is brutális növekedést mutatnak. Tavaly négyszeresére, 4,7 milliárd dollárra nőtt a készítményből származó bevétel, és ez várhatóan hétmilliárdig nőhet az elkövetkező három-négy évben.

Van tehát muníció a gyógyszergyártónál, pedig az akvizíciós tevékenységükről még nem is esett szó. Ha biotech kitettséggel bővítenénk a portfóliónkat, akkor jelen pillanatban – remdevisirrel vagy nélküle – a Gilead jó választás lehet.

STRATÉGIA koronavírus Gilead
Kapcsolódó cikkek