Pénz- és tőkepiac

Sovány a felhozatal a betétekből

Szinte teljesen eltűntek a szabad szemmel is látható kamatot kínáló akciós lekötött betéti ajánlatok a bankoknál: inkább a rendszeres megtakarításoknál lehet az átlagnál kicsivel jobb kondíciókat elérni.

Nem nagyon válogathatnak az akciós betéti ajánlatok között azok a háztartások, amelyek kockázatmentesen és rövid távra fektetnék be a járványhelyzetre képzett friss tartalékaikat – derül ki a nagyobb, a lakossági piacon aktív pénzügyi szolgáltatók honlapjain elérhető tájékoztatókból. A klasszikus, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél alig akad érdemi kamatot nyújtó akciós konstrukció a legnagyobb bankok kínálatában:

az egyik a Budapest Banknál elérhető, négy hónapos futamidejű Kiemelt Prémium Betét,

amely évi 0,90 százalékos kamatot nyújt akkor, ha legalább 100 ezer forintnyi friss forrást köt le a számláján az ügyfél.

Fotó: Kallus György

A Takarékbanknál hat és tizenkét hónapos lekötésre kínálnak akciós – évi 0,15 és 0,20 százalékos – kamatokat, az UniCredit Banknál pedig háromhavi lekötésnél lehet 0,1 százalékot elérni, és szintén 0,1 százalékot fizet az MKB Bank akciós betétje is.

A rendszeres megtakarításban gondolkodó betétes ügyfeleknek már valamivel jobbak a lehetőségeik.

A kedvezményes kamat elérésének ezeknél a konstrukcióknál többnyire az a feltétele, hogy az ügyfél minden hónapban emelje egy meghatározott összeggel a számlája egyenlegét, és az adott hónapban terhelés se történjen. A CIB Bank most a #withSAVE nevű online számlájánál fizet az első hat hónapra évi 3 százalékos kamatot, ha az ügyfél frissen nyitott Eco vagy Eco Plusz folyószámlát a pénzintézetnél. (Az elsősorban kis összegű megtakarítások gyűjtésére szolgáló #withSAVE a meglévő ügyfeleknek évi 0,4 százalékos kamatot fizet, ám ez 400 ezer forintnyi megtakarítás eléréséig érvényes.)

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

rendszeres jövedelem betét kamat
Kapcsolódó cikkek