Pénz- és tőkepiac

Sovány a felhozatal a betétekből

Szinte teljesen eltűntek a szabad szemmel is látható kamatot kínáló akciós lekötött betéti ajánlatok a bankoknál: inkább a rendszeres megtakarításoknál lehet az átlagnál kicsivel jobb kondíciókat elérni.

Nem nagyon válogathatnak az akciós betéti ajánlatok között azok a háztartások, amelyek kockázatmentesen és rövid távra fektetnék be a járványhelyzetre képzett friss tartalékaikat – derül ki a nagyobb, a lakossági piacon aktív pénzügyi szolgáltatók honlapjain elérhető tájékoztatókból. A klasszikus, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél alig akad érdemi kamatot nyújtó akciós konstrukció a legnagyobb bankok kínálatában: az egyik a Budapest Banknál elérhető, négy hónapos futamidejű Kiemelt Prémium Betét, amely évi 0,90 százalékos kamatot nyújt akkor, ha legalább 100 ezer forintnyi friss forrást köt le a számláján az ügyfél. A Takarékbanknál hat és tizenkét hónapos lekötésre kínálnak akciós – évi 0,15 és 0,20 százalékos – kamatokat, az UniCredit Banknál pedig háromhavi lekötésnél lehet 0,1 százalékot elérni, és szintén 0,1 százalékot fizet az MKB Bank akciós betétje is.

A rendszeres megtakarításban gondolkodó betétes ügyfeleknek már valamivel jobbak a lehetőségeik. A kedvezményes kamat elérésének ezeknél a konstrukcióknál többnyire az a feltétele, hogy az ügyfél minden hónapban emelje egy meghatározott összeggel a számlája egyenlegét, és az adott hónapban terhelés se történjen. A CIB Bank most a #withSAVE nevű online számlájánál fizet az első hat hónapra évi 3 százalékos kamatot, ha az ügyfél frissen nyitott Eco vagy Eco Plusz folyószámlát a pénzintézetnél. (Az elsősorban kis összegű megtakarítások gyűjtésére szolgáló #withSAVE a meglévő ügyfeleknek évi 0,4 százalékos kamatot fizet, ám ez 400 ezer forintnyi megtakarítás eléréséig érvényes.) Rendszeres, kisebb összegű megtakarítás céljára emellett több bank is a kínálatban tart konstrukciókat – például az Erste a Célbetét, a K&H a Tervező Megtakarítási Számla, az OTP Bank pedig a Takarékszámla nevű termékét kínálja –, amelyeknél jellemzően 0,1-0,2 százalék a maximálisan elérhető kamat. A Takarékbanknál a bankszámlával nem rendelkező ügyfeleknek szól a Takarék Fix és a Takarékszámla betét, ezeknél kétéves futamidőre akár már évi 0,49 és 0,35 százalékos kamatot is el lehet érni.

A lekötött betéti kamatok alacsony szintje miatt vélhetően tovább csökken azoknak a lakossági ügyfeleknek az aránya, akik rövidebb futamidőre kötnék le szabad forrásaikat, és ezzel párhuzamosan tovább emelkedhet a nélküli számlapénzek súlya a háztartásoknál. Az utóbbi pedig már most is igen magas: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint februárban a látra szóló és a folyószámlabetétek állománya meghaladta a 6700 milliárd forintot a lakosságnál, ami a betéti portfóliónak több mint 73 százalékát tette ki.

Óvatosságot hoz a vírus

A magyarok 66 százaléka nagyon aggódik a koronavírus-járvány miatt, amely 77 százalékuknak a mindennapjait is érinti. A családok közel 18 százaléka éppen hogy belefér a havi büdzséjébe, 10 százalékuk minden hónapban anyagi problémákkal szembesül, 3 százalékuknak pedig nélkülözniük kell – derül ki a Kantar Hungary piackutató cég felméréséből és a K&H saját kutatásának eredményéből. A megkérdezettek 58 százaléka egyfajta figyelmeztetésként tekint a koronavírus miatt kialakult helyzetre, vagyis a pénzügyek és az anyagi helyzet megtervezésében előrelátóbb lesz, 18 százalék szerint viszont a járvány semmilyen hatással nincs az anyagi terveire. A megkérdezetteknek mindössze a 16 százaléka bízik abban, hogy a vírus levonulásával hamar talpra áll a gazdaság.

 

Ezek is érdekelhetik