Pénz- és tőkepiac

Erős első negyedév után nehezebb időszak előtt áll a Mol

A finomítói szegmens kiugró teljesítménye jelentősen javította a Mol első negyedéves eredményét, a gyenge forint és készletleírások miatt azonban veszteséggel zárta az időszakot az olajtársaság. Áprilisban már minden szegmensben éreztette negatív hatását a világjárvány.

A kibontakozó világjárvány mellett is erős teljesítményt ért el a Mol az első negyedévben. Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA harmadával 191,4 milliárd forintra nőtt éves alapon, a tényadatok ismeretében túlságosan óvatosnak bizonyult az elemzők szerényebb növekedést feltételező, 165,5 milliárd forintos prognózisa.

A kutatás-termelés üzletág tisztított EBITDA-ja a márciusban összeomló olajárak miatt közel 30 százalékkal 56,4 milliárd forintra zsugorodott, az elemzői várakozásokkal összhangban.

A kitermelés gyengébb teljesítménye nem jelent különösebb meglepetést, hiszen a társaság az idei év elején átlagosan ötödével alacsonyabb hordónkénti Brent olajárral dolgozhatott, miközben olaj- és gáztermelése négy százalékkal, napi 110,6 ezer hordóegyenértékre csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A gyengébb kihozatal az alacsonyabb közép-kelet-európai termelésnek tulajdonítható.

A várakozáson felüli első negyedéves eredmény a finomítói szegmens kiugró teljesítményének köszönhető. A downstream üzletágban közel két és félszeresére, 91,1 milliárd forintra ugrott a tisztított eredmény a tavalyi alacsony bázisról.

A tényadat lényegesen felülmúlva az elemzők 73,3 milliárd forintos becslését is. A meglepetésszerű eredmény jórészt a finomító árrések megduplázódásának köszönhető.

A korábban megszokottnál szerényebb ütemben, de folytatódott a fogyasztói szolgáltatások üzletág növekedése is. A kiskereskedelmi szegmens 27 milliárd forintos tisztított eredménye kilenc százalékos javulást jelent, helyi devizában számolva pedig mindössze négy százalékos volt az emelkedés dinamikája. A járványhoz kapcsolódó határzárak miatt március második felében pedig szinte teljesen eltűnt az év korábbi részében tapasztalt jelentős növekedés.

Fotó: Kallus György

Kellemes meglepetést szerzett a gázszállítási üzletág, ahol csaknem ötödével jobb eredményt ért el a Mol, miközben a szakértők lényegében stagnálást vártak. A javulást a magasabb volumen és alacsonyabb működési költségek együttes hatása magyarázza, a szegmens így 21,9 milliárd forinttal járult hozzá a negyedéves tisztított eredményhez.

A finomítás és a gáz üzletágak felülteljesítése miatt a Mol tisztított üzemi eredménye is kiugróan javult 2019 elejéhez képest: a társaság ezen a soron 93,3 milliárd forintot ért el, közel hatvan százalékkal rálicitálva a tavalyi eredményre.

Az üzleti szegmensek erős teljesítménye ellenére a tavalyi 48,6 milliárd forintos nyereség hasonló mértékű veszteségbe fordult át, ami a gyenge forinton elkönyvelt devizaárfolyam-veszteségre, valamint a zuhanó olajárak okozta készletleírásokra vezethető vissza.

Az elemzők lényegesen kisebb, 21 milliárd forintos veszteséget vártak.

A második negyedév gyengébb lehet

A társaság beszámolója szerint április újabb kihívásokat és nehézségeket hozott minden szegmensben, megmutatva a világjárvány és a gazdasági válság kézzelfogható hatását.

Pakisztánban a TAL-blokkban a vállalat jelenleg csupán ötven százalékos kapacitással termel olajat, a vírusválság idején bekövetkezett keresleti csökkenés okozta finomítói leállítások miatt.

A társaság teljes upstream portfóliója a közelmúlt beruházásai és intézkedései nyomán akár már 25 dolláros olajár mellett is jövedelmező, azonban a Brent átlagos jegyzése múlt hónapban már 18,5 dollárra esett, ami alapján a második negyedévben még gyengébb teljesítményre van kilátás.

A jelentősen visszaeső olajkereslet miatt a Mol finomítói 70-75 százalékos, a krakkolók pedig 90 százalékos kapacitással működtek áprilisban. A finomítói árrés hordónként 9 dollár volt, az utóbbi napokban viszont már jelentősen csökkentek a marzsok. Az integrált vegyipari árrés ugyanakkor március közepe óta tonnánként 500-600 euró között van.

Az üzemanyag értékesítés áprilisban körülbelül 35-40 százalékkal csökkent a teljes hálózatban az előző év azonos időszakához képest, az utóbbi időszakban azonban lassan javuló trendet lát a Mol. A nem üzemanyag termékek értékesítése a kezdeti időszakban jelentősen visszaesett, de a boltjaink forgalma az elmúlt néhány hétben újra elkezdett növekedni, így a nem üzemanyag termékek értékesítése csupán 10-20 százalékkal maradt el áprilisban a tavalyi szinttől.

finomítás negyedéves jelentés olaj Mol
Kapcsolódó cikkek