Pénz- és tőkepiac

Ügyfeleket is hozhat a járvány

Az elmúlt időszakban több hitelintézet is lehetővé tette az online számlanyitást a lakossági ügyfelek körében, ezzel együtt a járványhelyzetre reagálva néhány akciós ajánlat is megjelent a piacon. Tovább nőhet a netbanki hozzáférést lehetővé tevő számlák aránya is.

Amellett, hogy megnövekedett az online lakossági számlanyitást lehetővé tévő hitelintézetek száma az elmúlt időszakban, több szereplő akciós ajánlatokkal is igyekszik új ügyfeleket magához vonzani. A CIB Bank most az ECO bankszámlát online igénylő új ügyfeleinek ad 10 ezer forint egyszeri jóváírást, az MKB Bank pedig ötezer forintot ír jóvá minden új ügyfelének, aki a lakossági számláját interneten keresztül igényli.

Az online ügyintézés lehetősége viszont az érintett hitelintézetek többségénél csak az új folyószámla nyitására vonatkozik, a meglévő szolgáltatáscsomag másikra cserélésekor a legtöbb szolgáltatónál szükségessé válik a fióki látogatás.

Ez alól kivételt jelent azonban például a Takarékbank videobanki szolgáltatása, amelyen keresztül a meglévő mellé is nyithat új számlát az ügyfél, de módosíthatja a már futó csomagját is.

Fotó: Kallus György / VG

Az MKB videobankjánál is lehet a meglévő számlához internetes hozzáférést igényelni, vagy az élő netbanki kapcsolathoz új jelszót kérni. Az online számlanyitás folyamata és alapvető feltételei is nagyon hasonlók a bankszektor egyes szereplőinél: az igénylőnek egységesen rendelkeznie kell érvényes kártya formátumú személyazonosító okmánnyal, magyar adóilletőséggel, illetve állandó lakcímmel is. Mindenhol feltétel továbbá a betöltött 18. életév, és az, hogy saját nevében járjon el az ügyfél.

Az online igénylés lehetőségének biztosításán túl egyéb, az ügyfeleknek kedvező intézkedéseket is hoztak a folyószámláknál a járványhelyzet miatt a pénzintézetek. A CIB Bank csütörtökön jelentette be, hogy most nem várja el azoktól az ügyfeleitől a kedvezményes számlavezetési díjak feltételeinek való megfelelést, akik korábban rendszeresen teljesítették ezeket.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

online számla pénzforgalom bankok
Kapcsolódó cikkek