Pénz- és tőkepiac

Magyar elnök az EIB Audit Bizottságának élén

Balogh László rendelkezik tapasztalatokkal a banki szabályozás és felügyelés, a nemzetközi pénzügyi intézmények és az európai pénzügyi szabályozás területén.

Balogh Lászlót, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkárát bízta meg az pénzügyminisztereiből álló Kormányzótanács az európai intézmény banki tevékenységét felügyelni hívatott testület vezetésével az Európai Beruházási Bank (EIB) Közgyűlésén.

A szakmai testület a tagállamok által delegált hat tagból és további három megfigyelőből áll. Az Audit Bizottságnak hármas feladata van:

  • megvizsgálja és jóváhagyja a bankcsoport éves pénzügyi beszámolóját,
  • nyomon követi a bank tevékenységét, hogy azok megfeleljenek a legjobb banki gyakorlatoknak,
  • végül pedig figyelemmel kíséri a banki műveletek megfelelőségét, különös tekintettel a kockázatok kezelésére.
  • Az EIB az Európai Unió bankjaként tevékenykedik, mérlegfőösszegét és kihelyezett forrásait tekintve a világ legnagyobb fejlesztési intézménye. Szerepe az utóbbi években egyre nőtt és a legújabb európai javaslatok fényében tovább fog erősödni.

    Balogh László megválasztását megelőzően két évig az EIB Audit Bizottságának aktív tagjaként tevékenykedett, rendelkezik tapasztalatokkal a banki szabályozás és felügyelés, a nemzetközi pénzügyi intézmények és az európai pénzügyi szabályozás területén, megbízása egy évre szól.

    eib audit bizottság Balogh László
    Kapcsolódó cikkek