Pénz- és tőkepiac

Pert nyertek a kisbefektetők

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének kedvező döntést hozott a múlt héten a Kúria, ez alapján a TEBÉSZ gyakorolhatja részvényesi jogait a Kartonpackban.

Jogellenesen tagadta meg a Kartonpack a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) részvénykönyvi bejegyzését – tájékoztatta a Kúria döntéséről a Világgazdaságot Dióslaki Gábor, a szervezet elnöke. A legvégső bírósági határozat a múlt héten született meg, az indoklás azonban még nem érkezett meg a felekhez. A szervezet vezetője szerint a Kúria döntése azt jelenti, hogy

a TEBÉSZ a Kartonpack ellenében több perben is nyertes lehet, amelyeket azért indítottak, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a debreceni társaság azon közgyűléseinek határozatait, amelyeken az érdekképviselet nem lehetett jelen.

Fotó: Oláh Tibor

A TEBÉSZ csaknem két éve, 2018 szeptemberében kezdeményezett jogi eljárást a Kartonpack ellen, mivel az egyebek közt a gyógyszeriparnak csomagolóanyagokat gyártó társaság igazgatósága elutasította az érdekvédők részvénykönyvi bejegyzését. (A benyújtástól majdnem kilenc hónap telt el, majd ezután bármiféle indoklás nélkül mondott nemet a cég igazgatósága az egy darab Kartonpack-részvénnyel rendelkező TEBÉSZ kérelmére.) A jogvita annak tisztázásáról szólt, hogy az ilyen típusú kérelem milyen formában és tartalommal nyújtható be, s hogy jogos volt-e a Kartonpack elutasító lépése a kisbefektetői képviselettel szemben.

Első fokon a szervezet, másodfokon a Kartonpack nyert, a Kúria döntése pedig immár véglegesen az érdekvédőknek adott igazat (az elsőfokú ítélet helybenhagyásával).

A Kúria döntése után a TEBÉSZ perújítást kezdeményez a Debreceni Törvényszéken, tehát folytatódnak a jogi eljárások a Kartonpack ellen, a cél az összes olyan közgyűlés döntéseinek a megsemmisítése, amelyeken a TEBÉSZ nem volt képviselve

– jelezte lapunknak Dióslaki Gábor. Az ilyen határozatok közé sorolható például az éves beszámolók elfogadása, vagy igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztása.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

tébesz Katonpack
Kapcsolódó cikkek