Pénz- és tőkepiac

Célkeresztben marad az SAP-részvény

Kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentés hatására emelkedett az SAP árfolyama.

A várakozásoknál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentés hatására 140 euróig emelkedett az SAP árfolyama. Európa legnagyobb technológiai társaságának április–június közötti időszakra publikált árbevétele

2 százalékkal, 6,74 milliárd euróra emelkedett,

miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők stagnálásra számítottak. A jó teljesítményben jelentős szerepet játszott a felhőalapú szolgáltatások 21 százalékos bevételbővülése. Az üzemi eredményhányad 6,5 százalékponttal emelkedett, hozzájárulva az üzemi eredmény jelentős javulásához is. Az SAP fenntartotta a 2020-as eredmény-előrejelzését, amely szerint 8,1-8,7 milliárd euró körüli nettó eredményre számítanak. A második negyedév vége felé – elsősorban Ázsiában – már láthatók voltak a kereslet élénkülésének a jelei.

A kedvező negyedéves eredménynek köszönhetően az árfolyam 140 eurón történelmi csúcsra hágott.

Az SAP kurzusa 36 százalékot gyengült a koronavírus-járvány hatására, majd a 82 eurós mélypontról indult meg fölfelé.

A pozitív kilátások hatására a 130 eurónál húzódó erős ellenállást is sikerült az SAP-nak áttörnie, és amíg e szint felett tartózkodik az árfolyam, addig érvényben van az emelkedő trend. Az SAP-részvények mozgása a DAX 30 indexre is jelentős hatást gyakorol, hiszen a német tőzsdeindexben csaknem 10 százalékos súlyt képvisel a szoftvercég.

Az SAP számos olyan innovatív termékkel rendelkezik, amelyek iránt a jelenlegi helyzetben is várhatóan erős lesz a kereslet. Az elmúlt évekhez képest idén szerényebb mértékű árbevétel-bővülést vár a Bloomberg elemzői konszenzusa, eszerint az SAP árbevétele 3 százalékkal 28,4 milliárd euróra nőhet (2018-ban és 2019-ben 10 százalék körüli árbevétel-növekedést értek el). Jövőre további 8 százalékkal 30,7 milliárdra emelkedhet a bevétel. A marzsok az elmúlt években tapasztalt gyengélkedés után az idei egész évben kiemelkedően alakulhatnak, a konszenzus alapján a profit tavalyhoz képest közel 20 százalékkal 5,6 milliárd euróra emelkedhet, 2021-ben pedig további 20 százalékos bővülés várható.

SAP AG
Kapcsolódó cikkek