Pénz- és tőkepiac

Előretört az elektronikus fizetés

Biztonságosan működik a hazai pénzforgalmi rendszer, az azonnali fizetés pedig sikeresen debütált – értékelte az elmúlt hónapokat a Magyar Nemzeti Bank.

Intenzíven növekedett az elektronikus pénzforgalom, a pénzügyi infrastruktúrában a magyarországi negyvenszerese fordult meg egy év alatt. A fizetési rendszerek 1,435 millió tranzakciót regisztráltak, a növekedés 15 százalékos volt 2018-hoz képest – mondta Bar­tha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi területért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank pénzforgalmi jelentésének bemutatóján. A bankkártyás tranzakciók száma még mindig 20 százalék feletti mértékben nő, ám a növekedés mértéke laposodik, ezért indult jókor az azonnali fizetési rendszer.

Bartha Lajos szerint öt év alatt 10 százalékkal csökkent a készpénz részaránya mind a tranzakciók számában, mind értékében. Ma már a számlafizetések terén 60 százalékos az elektronikus tranzakciók aránya. E területen az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó fizetési kérelem általános elterjedése, a sárga csekkek fokozatos kihullása adhat majd újabb lökést.

A jegybank értékelése szerint a számlák árazásával kapcsolatos észrevételeikre már reagál a piac: egyre több a csomagáras számlatermék, de kevés ügyfél tud külön tranzakciós díj nélkül átutalást indítani.

A rendszerek 2019-ben jobban működtek, mint 2018-ban – a pénzforgalmi incidensek száma csökkent –, tavaly összesen 444 problémát jelentettek a pénzintézetek, míg a pénzforgalmi ellenőrzések során 130,8 millió forint bírságot szabott ki az MNB. A bankkártyás károk a forgalom bővülésénél lassabban növekednek, ráadásul a kárösszegnek csak 7 százalékát viselték a kártyabirtokosok az elmúlt évben. A legtöbb visszaélés továbbra is az online bankkártyás tranzakciókhoz kötődik, az MNB az év végétől minden banknál kötelezően bevezetendő erős ügyfél-hitelesítési szabályok alkalmazásától várja a trend lefékeződését. Az azonnali fizetési rendszerben egyébként az első három hónapban 27,2 millió tranzakció zajlott 3838 milliárd forint értékben, a tranzakciók 94 százaléka 2 másodpercen belül teljesült, 99 százalékuk belefért az 5 másodperces elvárásba. A pandémiás időszak adatairól beszámolva az MNB ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy április–májusban a banki átutalási rendszerekben és a bankkártyás forgalomban is jelentős visszaesést tapasztaltak, ám júniusban már növekedést mértek.

Ezek is érdekelhetik