Pénz- és tőkepiac

Visszatérőben vannak a jelzáloghitelek

Miközben a lakáshitelek és a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege csökkent az év első öt hónapjában, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké több mint ötödé­vel nőtt. A kereslet élénkülésében szerepe lehet az elérhető hitelösszegek növekedésének és a járványhelyzetnek is.

Meglepően jól alakult az év első öt hónapja a szabad felhasználású jelzáloghitelek szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 33,4 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek május végéig a háztartások, ami 20,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A dinamikus növekedés annak tükrében különösen figyelemreméltó, hogy a járványhelyzet miatt a lakossági hitelpiacon húzóterméknek számító lakáshitelek és személyi kölcsönök új szerződéseinél is visszaesést mért az MNB: az előbbieknél ugyan minimális mértékű – 0,2 százalékos – volt a csökkenés,

Forrás: Shutterstock

az utóbbiaknál viszont majdnem 32 százalékkal olvadt a friss állomány.

A járványhelyzetből eredő hitelpiaci megtorpanás persze a szabad felhasználású jelzálogkölcsönöket is érintette, de korántsem olyan mértékben, mint ahogyan azt várni lehetett: áprilisban 5,7, májusban pedig 6,2 milliárd forintot ért el a friss szerződések mennyisége,

így az első öt hónap átlaga 6,7 milliárd forint környékén mozog.

Ez utóbbi persze csak igen kis szelet kihasításához elég a magyarországi hitelpiacon, de az emelkedő trend most már tisztán látható az új kihelyezéseknél.

A növekvő keresletet több okkal is lehet magyarázni. Az egyik, hogy a lakossági hitelpiac évek óta tartó bővülése nyomán erősödik a kereslet a nagyobb összegű, szabadon felhasználható, de vállalható és kiszámítható törlesztési terhű konstrukciók iránt.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

jelzálogkölcsön jelzáloghitel hitel MNB állomány
Kapcsolódó cikkek