Pénz- és tőkepiac

A 4iG műholdat lő ki a világűrbe néhány éven belül

A CarpathiaSat célja, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsa, és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját.

A 4iG űrtávközlési céget alapít – jelentette be tegnap délelőtt a cég igazgatósága, miután a Budapesti Értéktőzsdén felfüggesztették a kereskedést a társaság részvényeivel.

A CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt.-ben, amely ötmillió forint jegyzett tőkével és 365 millió forint tőketartalékkal jön létre, a 4iG 51 százalékos többségi tulajdoni hányaddal és irányító befolyással rendelkezik majd, míg az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig öt százalékos tulajdoni részhez jut.

A vállalat létrehozásával az alapítók célkitűzése, hogy 2024-ben föld körüli pályára állítsa, és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját. A CarpathiaSat rendelkezik majd a föld körüli pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től húsz éven keresztül.

A 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban. Az első magyar, műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába – tette hozzá a társaság.

Illusztráció – Fotó: AFP

„Az idén 25 éves 4iG történetének újabb fontos állomásához érkezett. A CarpathiaSat létrehozása és az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése, illetve üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált és további üzleti lehetőségeket is biztosít társaságunk számára. Az informatika és az infokommunikáció mellett ugyanis olyan technológiai iparágakban is jelentős szaktudásra és képességekre tehetünk szert, mint a távközlés, vagy az űripar.

Célunk, hogy az alapító társaságok mellett stratégiai együttműködéseket alakítsunk ki az iparágban jelentős tapasztalatokkal

rendelkező hazai és nemzetközi vállalatokkal,

emellett kiemelten számítunk a programban a hazai egyetemek és kutatók közreműködésére is.” – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

A bejelentést követően délután két órakor kezdődött újra a kereskedés a technológiai cég részvényeivel, melyek három óráig közel 100 millió forintos forgalomban több mint három százalékkal 660 forintra drágultak.

űrtávközlés 4iG távközlés
Kapcsolódó cikkek