Pénz- és tőkepiac

Egy apró pontosítás az aranyról

Július végén új történelmi csúcsra ugrott az arany árfolyama.

Amikor július végén új történelmi csúcsra ugrott az arany árfolyama, a történésről beszámoló számos elemzés magyarázatként az arany menekülőeszköz jellegét emelte ki. A logika szerint rossz tőkepiaci hangulat esetén a befektetők hajlamosak az évszázadok óta a biztonságot szimbolizáló eszközbe átcsoportosítani a tőkéjüket, ha pedig javul a hangulat, újra előbújnak ebből a fedezékből. Aggódni pedig most is volt miért, elég csak a koronavírus-járvány által okozott, mély gazdasági problémákra vagy az újra feszültebbé váló amerikai–kínai politikai kapcsolatokra gondolni. Csakhogy a számok nem teljesen ezt mutatják.

Ha ugyanis a fenti érvelés igaz lenne, akkor azt kellene látnunk, hogy az arany jellemzően akkor teljesít jól, amikor a piaci hangulat rossz, és akkor rosszul, amikor a hangulat kedvező. Azaz az arany árfolyama és a részvénypiaci indexek mozgása között statisztikai szempontból is szignifikánsan ellentétes mozgást, pénzügyi szaknyelven erős negatív korrelációt kellene tapasztalnunk. A valóságban azonban nem ezt látjuk.

Az S&P 500 index és az arany árfolyama közötti, heti adatokból számolt korreláció a 70-es évek eleje óta nem negatív, hanem gyakorlatilag nulla.

Azaz a sok esetben látott, valóban ellentétes előjelű mozgás mellett ugyanolyan gyakori jelenség volt az elmúlt évtizedekben az is, hogy az arany és részvényindexek kéz a kézben estek vagy emelkedtek.

A fenti statisztikának portfólió­építési szempontból is nagy jelentősége van. A nullás korreláció ugyanis azt jelenti, hogy az arany árfolyama nem ellentétesen mozog a részvénypiaci folyamatokkal, hanem azoktól függetlenül. Így például

  • ha valaki azért vesz aranyat, hogy egy esetleges tőzsdei eséstől védje magát, az nem biztos, hogy helyes gondolatmenetet követ.
  • Ha valaki viszont úgy tekint az aranyra, mint egy olyan portfólióelemre, amelynek az árfolyam-alakulása független más eszközökétől, akkor megítélésem szerint máris helyesebb a logika.
  • Apróságnak tűnhet ugyan, befektetői szemmel szerintem mégis fontos a különbség.

    arany aranyárfolyam
    Kapcsolódó cikkek