Pénz- és tőkepiac

Kiállta a rohamot a hazai bankrendszer

A jegybanki statisztikák szerint a tíz legnagyobb kereskedelmi banknál a márciusi ATM-es készpénzfelvételek értéke nagyjából 650 milliárd forint volt, 47 milliárd forinttal több, mint februárban.

A koronavírus-járvány elleni védekezés elején, a elrendelése után az elmúlt évtized egyik legnagyobb próbáját állta ki minden különösebb fennakadás nélkül a hazai bankrendszer – derül ki a jegybanki adatok elemzéséből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint

az idei első negyedévben a magyar bankkártya-tulajdonosok 1997,7 milliárd forintot vettek fel a készpénzkiadó (ATM) automatákból, ez a 2019. évinél 4,9 százalékkal több. Tették ezt úgy, hogy a 23,2 millió készpénzfelvételi tranzakció száma 6 százalékkal elmaradt a bázisértéktől.

Az egy pénzfelvételi tranzakcióra jutó átlagösszeg egy év alatt 11,7 százalékkal, mintegy 9000 forinttal ugrott meg, értéke negyedéves összevetésben 85 898 forint volt.

Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az, hogy kevesebbszer több pénzt veszünk fel az ATM-készülékekből, sokéves trend, ám az első negyedévi ugrást ez nem magyarázza. Az ok a pénzintézetek szerint abban keresendő, hogy a kijárási korlátozás bevezetése után néhány napig nagyon sokan vettek fel készpénzt az automatákból.

Az ügyfelek nem tudták előzetesen felmérni, hogy a szigorítások nyomán vajon nyitva lesznek-e a bankfiókok, lesz-e fennakadás a banki szolgáltatásokban. Legalább hasonló súllyal esett a latba, hogy a március 15-i hosszú hétvégén, a veszélyhelyzet elrendelését követően hatalmas készletezés kezdődött a lakosság körében, amit sokan készpénzből akartak finanszírozni.

A Világgazdaságnak küldött tájékoztatásból kiderül, hogy a CIB Banknál a szóban forgó egy-két hetes periódusban igen nagy mértékben, 15–30 százalékkal növekedett a készpénzfelvételi tranzakciók száma és volumene. A K&H-nál 30 százalékot meghaladó volt az ATM-es készpénzfelvételek növekedése, az MKB Banknál az adott időszakban március első napjaihoz képest 50-60 százalékkal is emelkedett a napi érték.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

roham koronavírus járvány MNB készpénzfelvétel
Kapcsolódó cikkek