Pénz- és tőkepiac

Wood: akár még idén fizethet osztalékot a Nyomda

Megerősített 1469 forintos célár mellett továbbra is tartásra javasolja az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit a Wood brókercég.

Megerősített 1469 forintos célár mellett továbbra is tartásra javasolja az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit a Wood brókercég a magyar társaság hétfőn közzétett második negyedéves jelentését követően.

A prágai központú elemzőház összességében semlegesnek ítéli a nyomdatársaság második félévben mutatott teljesítményét.

Az okmányok és nyomtatványok iránt drámaian csökkent a kereslet koronavírus-járvány miatt, az éves alapon apadó bevételekben viszont közrejátszott az is, hogy a társaságnak tavaly ilyenkor – egyszeri tételként – jelentős forgalma származott az európai parlamenti választásokra gyártott, biztonsági elemekkel ellátott választási nyomtatványokból.

A két tényező együttes hatásaként minden főbb soron kétszámjegyű visszaesésről számolt be az ANY.

A 31 százalékkal zuhanó, hat milliárd forintos forgalom 3,8 százalékkal alulmúlta a Wood várakozását is, a 41 százalékkal alacsonyabb, alig félmilliárd forintos EBITDA viszont 64 százalékkal túlszárnyalta a pesszimista szakértői becslést.

A profit soron is kellemes meglepetést szerzett a vállalat, a szerény, kilenc millió forintos adózott nyereséggel szemben ugyanis 45 milliós veszteségre számítottak az elemzők. A személyi és az anyagi ráfordítások pedig összességében a brókercég várakozásai szerint alakultak.

A szabad cash flow így is a negatív tartományba billent át, a nettó pedig minden korábbinál magasabbra, az EBITDA 2,25-szeresére ugrott a június végén zárult negyedévben. A nyomdatársaság 1,7 milliárd forintos készpénzállományával mindezek ellenére kényelmes helyzetben van még a kilátások romlása esetén is. A vezetőség a júliusi megrendelések alapján azonban úgy látja, hogy a legnehezebb időszakon túl lehet a társaság, és ezért a gazdasági környezet javulására számít.

A menedzsment pozitív üzenete miatt a Wood elemzője úgy véli,

a vállalat vezetése felülvizsgálhatja korábbi döntését, amely szerint a pandémia miatt bizonytalanná váló üzleti környezetben 2020-ban nem fizet osztalékot.

A szakértő szerint így akár már idén visszatérhet az osztalékfizetéshez a Nyomda, ami pozitív árfolyamreakcióval kecsegtet a társaság stabil osztalékfizető státusza miatt. Az ANY tavaly részvényenként 79 forintot fizetett befektetőinek, a Wood kalkulációja szerint a 2019-es eredményből 77 forintra számíthatnának a részvényesek. A jövő évi kifizetés ennél is nagyobb, 87,7 forint lehet, a 2021-es és a 2022-es eredményből pedig 81, illetve 82,9 forintos osztalékra van kilátás, mindvégig hét százalék körüli osztalékhozam mellett.

Az ANY Nyomda papírjai kedd délben 1205 forinton stagnáltak, az átlagosnál ugyanakkor jóval magasabb, 26 millió forintos forgalom mellett. A Wood megerősített célára mellett a mostani árazásnál akár 22 százalékkal érhet többet a nyomdarészvény.

osztalék ANY Biztonsági Nyomda Wood elemzés
Kapcsolódó cikkek