Pénz- és tőkepiac

Elindul a regisztráció az MNB online Zöld Pénzügyi Konferenciájára

Idén a klímaváltozás gazdasági hatásainak számszerűsítése illetve a megújuló energiatermelés és beruházások finanszírozása áll majd a fókuszban.

Az MNB online nemzetközi zöld pénzügyi konferenciát rendez 2020. október 12-én. A rendezvényen többek között a COVID-járvány utáni gazdasági helyreállítás „zöldítéséről”, a klímaváltozás negatív gazdasági hatásainak felméréséről, valamint a megújuló energiatermelés finanszírozási lehetőségeiről tanácskoznak majd – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményéből.

A tavalyi nagy érdeklődést kiváltó esemény után az MNB idén is megrendezi a környezeti fenntarthatóság pénzügyeivel kapcsolatos szakmai konferenciáját az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a zöld jegybankok hálózatával (NGFS) és más nemzetközi partnerekkel együttműködésben.

Az angol nyelvű rendezvény közép-európai fókuszú, így a hazai résztvevők (bankok, alapkezelők, biztosítók és egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdei kibocsátók, szabályozó szervek, civil szervezetek, kutatók stb.) mellett a környező országok képviselői is jelen lesznek mind az előadók, mind a közönség soraiban.

Az idei évben az előadások, beszélgetések fókuszában

  • a klímaváltozás negatív gazdasági hatásainak felmérése, számszerűsítése,
  • illetve a – COVID-járványból való zöld kilábalás kapcsán – a megújuló energiatermelés és az energiahatékonysági beruházások finanszírozása áll majd.
  • Illusztráció. Fotó: AFP

    Előad többek között a Nemzetközi Ügynökség (IRENA) vezérigazgatója, a Kínai Jegybank elnöki főtanácsadója,

    valamint a zöld kötvények legfontosabb nemzetközi szervezetének vezetője, a Climate Bonds Initiative vezérigazgatója is.

    Az október 12-i esemény a COVID-19 járvány miatt online kerül megrendezésre. A rendezvény részletes programja a Zoldpenzugyek.hu honlapon érhető el, illetve itt van lehetőség regisztrálni is.

    A programhoz három másik szakmai rendezvény is kapcsolódik majd. Október 13-án az MNB és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésében tudományos konferenciára kerül sor a Közép-Európai Tudományos Konferencia a Zöld Pénzügyekről és a Fenntartható Fejlődésről.

    Október 13-16-ig az MNB tulajdonában álló Budapesti Értéktőzsde leányvállalata, a Budapest Institute of Banking rendez nemzetközi képzést – a London Stock Exchange Group Academyvel közösen – a tőzsdei kibocsátók és befektetési szakemberek számára a környezeti, társadalmi fenntarthatósági szempontok (ESG) integrálásáról. Október 13-án pedig az Európai Bizottság energiahatékonyság finanszírozási kerekasztala ül össze

    koronavírus Magyar Nemzeti Bank klímaváltozás megújuló energiatermelés konferencia
    Kapcsolódó cikkek