Pénz- és tőkepiac

Emelkedésben a kispapírok válhatnak naggyá az idén

Az első fél évben zömében visszaeső vállalati eredmények ellenére továbbra is nagy fantáziát látnak az elemzők a hazai kisrészvényekben. A megerősített célárak és ajánlások alapján sok papírnak van kilátása két számjegyű felértékelődésre.

Bár a koronavírus-járvány a legtöbb hazai tőzsdei cég működésére és részvénypiaci teljesítményére is erőteljesen rányomta a bélyegét az elmúlt hónapok során, a kis- és közepes kapitalizációjú társaságok kilátásai az első fél évet követően összességében továbbra is igen kedvezők. Legalábbis a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) piacfejlesztési programjában részt vevő cégekről készített elemzések szerint.

A 14, elemzői, árjegyzői programban szereplő társaság közül már csupán az Appeninn és a követett társaságokhoz múlt héten csatlakozó OTT-One adós a második negyedéves, illetve első féléves beszámoló közzétételével, a 12, már jelentő vállalat papírjainak többsége azonban a zömében visszaeső árbevétel és profit ellenére jókora növekedés előtt állhat.

A korábban érvényben tartott célárakat ugyanis két kivételtől eltekintve megerősítették a brókerházak, a PannErgy és a Zwack árfolyam-várakozásán pedig némileg még emeltek is a szakértők.

Fotó: Fotó: Kallus György

A részvényekre vonatkozó ajánlások sem változtak, hat cég – az AutoWallis, a Duna House, a Masterplast, az OTT-One, a PannErgy és a Waberer’s – most is vételen van, további öt társaság papírjait pedig tartani érdemes. (Az Alteo és a BIF részvényeire nem fogalmaz meg ajánlást a társaságokat követő MKB Bank.)

Összességében tehát a pandémia árnyékában is jó teljesítményre számítanak a szakértők a pesti parketten forgó kispapíroktól. A legnagyobb felértékelődési lehetőség előtt a geotermikus energiát hasznosító PannErgy részvényei állhatnak,

amelyek a keddi 664 forintos záróárról 1219 forintig emelkedhetnek egy éven belül, ez pedig egészen kiugró, akár 84 százalékos rali is lehet.

Hetven százalék feletti árfolyam-emelkedésre van kilátás az OTT-One-nál is az MKB Banknak a technológiai cégről készített első elemzése szerint.

A prognózis teljesülése esetén ugyancsak vonzó, 60 százalék feletti ralival kecsegtet az AutoWallis, a Waberer’s és a Graphisoft Park is. Az Alteo és a Masterplast papírjai csaknem harmadával érhetnek többet a mostani árazásuknál, de a Wood elemzése szerint még a főként stabil osztalékpapírnak tekintett ANY Biztonsági Nyomda is előrukkolhat egy 25 százalékos ralival.

Szerényebb, egy számjegyű növekedés várhat a Rábára,

a CIG Pannónia részvényei viszont már most is a fundamentumok alapján indokolt árazással foroghatnak.

A tucatnyi társaság közül egyedül a Zwack tartózkodik az OTP Bank elemzője által meghatározott 12 havi célára felett, ami azt jelenti, hogy az Unicum gyártója a mostani szintekről 5 százalékot ereszkedhet.

A régi-új célárakat figyelembe véve az érintett cégek átlagosan 35 százalék felett drágulhatnak, a kispapírok növekedési lehetőségei ezzel a négy hazai blue chippel összevetve is impozánsak.

A Reuters elemzői konszenzusa szerint a Mol 42, a Magyar Telekom 36, az OTP 18, míg a héten új csúcson záró Richter kurzusa 2 százalékos emelkedésnek nézhet elébe, ennél pedig számos kis- és közepes magyar részvénytől is erőteljesebb emelkedést vár az elemzői szféra.

kispapír pannergy OTT-ONE célár
Kapcsolódó cikkek