Pénz- és tőkepiac

Exportvevő-biztosítást is nyújt az EXIM

Olyan termékekkel segítjük a magyar vállalkozásokat, amikkel új piacokat tudnak meghódítani – mondta a Világgazdaság konferenciáján Jákli Gergely.

Olyan termékekkel segítjük a magyar vállalkozásokat, amikkel új piacokat tudnak meghódítani – mondta a Világgazdaság konferenciáján Jákli Gergely, az Eximbank elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt években a belföldi finanszírozási értékünk csökkent, a külföldi nőtt, azonban most ismét előtérbe kerül a belföldi hitelezés is. Jákli szerint az újraelosztott értékláncokba csatlakozásnál jelentős szerepe lehet az EXIM-nek, a magyar cégeket segítheti akár a korábbi láncok fenntartásában, akár új piacok szerzésében, értékláncokhoz való csatlakozásban.

Biztosítási, finanszírozási és hitelfedezeti programmal jöttünk ki, ami több devizanemben elérhető, ez az egyetlen olyan termék, ami kihasználja az EU-s szabályok lazítását

– mondta az Eximbank elnök-vezérigazgatója.

A forráshoz fix áron juthatnak a vállalatok és nem számít, hogy a hitelt az EXIM-től vagy a kereskedelmi banktól veszik fel. A hitelfedezeti biztosítás a halasztott követeléseknél nyújthat biztonságot.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Jákli Gergely rámutatott:

kiemelt szerepe lehet a hitelfedezeti biztosításoknak, mivel a karanténok miatti halasztások és a partnercsődök elleni védelem felértékelődik.

Az Eximbank vezére hozzátette: a válság előtt állami tulajdonú pénzintézet nem nyújthatott hitelbiztosítási terméket az EU-s tagországokban. A koronavírus miatt lazított uniós szabályok tették ezt lehetővé.

járvány VG-konferencia-válság EXIM karanténbiztosítás
Kapcsolódó cikkek