Pénz- és tőkepiac

Új szolgáltatásokkal bővül az azonnali fizetési rendszer

Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma, a kötegelten elindított átutalások is teljesülnek perceken belül.

Újabb tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer szeptember 1-jétől – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi közleményében.

A jegybank tájékoztatása szerint az azonnali fizetés márciusi indulása óta megbízhatóan működik, így a kedvező üzemeltetési tapasztalatok alapján az eredeti terveknek megfelelően lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusok feldolgozása a rendszerben.

A pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni az azonnali fizetési rendszerbe.

Az MNB előzetes felmérése alapján a többletforgalom feldolgozására minden pénzforgalmi szolgáltató informatikai rendszere megfelelő kapacitástöbblettel rendelkezik. Emellett az esetleges túlterhelési kockázatokat minimalizálja, hogy a jogszabály alapján ezeknek a tranzakcióknak a központi rendszerbe küldése korlátozott, címzett intézményenként és másodpercenként egy tranzakciós sebességgel történhet.

Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma, mert az általuk jellemzően kötegelten elindított átutalások is teljesülhetnek néhány percen belül.

Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet

További előrelépést jelent, hogy ezek az átutalások is lebonyolíthatók az év minden napján folyamatosan, akár hétvégén vagy éjszaka is megérkezik a kedvezményezetthez a küldött összeg, így már a vállalatoknak sem kell alkalmazkodniuk a korábbi normál banki munkarendhez

– hangsúlyozta az MNB.

A számlákhoz a vállalkozók is regisztrálhatnak másodlagos számlaazonosítókat, amelyek segítségével számlaszám ismerete nélkül is indíthatók számukra átutalások. Ez megfelelő megoldás lehet a legkisebb forgalmú kereskedőknek vagy akár a nem helyhez kötött szolgáltatóknak.

A másodlagos azonosítók regisztrációját a vállalkozók esetén is a számlát vezető banknál kell kezdeményezni, ez a legtöbb bank internetes felületén vagy a mobilbanki szolgáltatásában személyes ügyintézés nélkül könnyen megtehető.

A másodlagos azonosítók használata biztonságos, az azonosítót regisztráló ügyfélnek küldött átutalások indítását egyszerűsíti, ennek ismeretében azonban a számláról nem lehet jogosulatlanul tranzakciót indítani

– jelezte a jegybank.

Tovább javítja a pénzforgalom hatékonyságát, hogy a nagy számlakibocsátó intézményeknek lehetőségük van tömegesen fizetési kérelmeket küldeni az ügyfeleiknek. Az ügyfelek ezek jóváhagyásával, további adatok megadása nélkül be tudják fizetni a számláikat az azonnali fizetés használatával.

Az új szolgáltatások bevezetése nem kötelező, a pénzforgalmi szolgáltatók üzleti döntéseitől függ azok elérhetővé tétele az ügyfeleik számára.

Az MNB felmérése szerint már több szolgáltatónál megjelentek a fenti lehetőségekre épített új szolgáltatások, és 2021. közepéig számos további intézménynél lesznek majd elérhetőek.

tranzakció MNB AFR
Kapcsolódó cikkek