Pénz- és tőkepiac

Újabb 28 havi csúcsra erősödött az euró

A dollár gyengeségét az amerikai belpolitikai bizonytalanság okozza legfőképp.

Újabb 28 havi csúcsra erősödött és megközelítette az 1,20-as szintet az euró a dollárral szemben kedden, miközben az amerikai fizetőeszköz a főbb rivális devizákhoz képest több éves mélypontra gyengült, mivel a befektetők egyre inkább úgy gondolják, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új politikai keretrendszere azzal jár, hogy a kamatok hosszabb ideig alacsonyak maradnak.

Az euró 1,1998 dolláron forgott az ázsiai kereskedési órákban,

ami 2018 májusa óta a legerősebb szintet jelenti. Az utóbbi három hónap alatt a közös európai fizetőeszköz 7,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

A kereskedőket dolláreladásra ösztökélte Jerome Powell Fed-elnök múlt heti bejelentése, miszerint kamatemelés nélkül eltűrhetik a magasabb inflációval járó időszakokat, és inkább az átlagos inflációra, valamint a nagyobb foglalkoztatottságra összpontosítanak.

Fotó: Shutterstock

A novemberi elnökválasztással járó politikai bizonytalanságok és az amerikai gazdaság fellendülését övező aggodalmak ugyancsak gyengítették a dollárt,

aminek az euró volt a legnagyobb haszonélvezője.

A délelőtt közölt adatok, miszerint augusztusban a vártnál alacsonyabb volt az az euróövezetben az energiaárak meredek csökkenésének következtében, nem törték meg az euró árfolyamának emelkedő trendjét.

Az ING holland bank elemzői szerint nem valószínű, hogy emiatt az Európai Központi Bank azonnali intézkedést hozzon, és mivel a dollár kilátásai nem túl rózsásak, az euró tovább erősödhet a héten az amerikai fizetőeszközzel szemben.

Az euró kedd délután két órakor 1,1985 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,41 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex napi mélypontján, 91,74 ponton 2018 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A dollár értékét az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató délután két órakor 91,86 ponton, 0,33 százalékos mínuszban állt.

dollár Fed euró
Kapcsolódó cikkek