Pénz- és tőkepiac

Kedvezők a régiós tőkepiacok kilátásai

Jó időzítéssel került a feltörekvő piaci kategóriába a román börze, a térség többi tőzsdeindexét azonban a bank- és olajszektor túlsúlya és a felerősödő járvány is nyomás alatt tartja. Hosszabb távon mégis kedvezők régiónk tőkepiaci kilátásai.

Vaskos mínuszokat gyűjtöttek össze idén a környező országok tőzsdeindexei. A koronavírus-járvány árnyékában a lengyel és a cseh 21-22 százalékot esett, a hazai részvénykosár pedig még ennél is gyengébben teljesít 2020-ban, a vezető nyugati piacokhoz képest is tetemes lemaradást mutat a térség.

A régiós részvényindexekben túlsúlyosak a válságnak jobban kitett, hagyományos ciklikus szektorokat képviselő bankok és energiacégek, miközben relatíve kicsi a mostani viszonyok között is jól teljesítő technológiai papírok aránya

– mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágának vezetője.

A térségbeli indexek alulteljesítése emellett részben annak is betudható, hogy térségünket most érte a járvány első igazán súlyos hulláma. A tavaszinál lényegesen magasabb fertőzésszám miatt fokozott figyelem irányul arra, hogy milyen korlátozások jönnek, és hogy mennyire fogja ez megviselni a régiós gazdaságokat, ezek a tényezők pedig nyomás alatt tartják az árakat – hangsúlyozta a szakértő.

Valamelyest ütésállóbbnak csak a román és a szlovén blue chip index bizonyult 10 százalék körüli eséssel. A Concorde elemzője szerint

a román tőzsde felülteljesítését az ősz eleji felminősítés szerencsés időzítése is indokolhatja, ami két oldalról is támogathatta a szomszédos tőkepiacot.

Egyfelől az igazán nagy európai benchmarkokban még nem szerepelnek román papírok, így a tavaszi passzív eladások sem érintették annyira, míg a Banca Transilvania őszi felvétele az FTSE feltörekvő piaci indexbe már megtámasztotta az árfolyamot. A bukaresti börze a jövőben még nagyobb likviditásra is számíthat, ha a legnagyobb, MSCI Emerging Markets indexbe is bekerülnek a román részvények.

A részvényindexek lejtmenete ellenére a környező országok piacain is találni olyan részvényeket, amelyek az év kezdete óta tetemes ralival rukkoltak elő. A térség abszolút bajnoka a zágrábi székhelyű Ingra. Az út-, gyár- és erőműépítéseket és ehhez hasonló stratégiai beruházásokat végző építőipari vállalat részvényeinek kurzusa több mint kétszeresére emelkedett idén. A magyarországi leányvállalattal is rendelkező Teraplast papírjainak tartásával pedig 80 százalékos hozamot érhettek el a befektetők, az építőipari alapanyagokat gyártó cég kurzusa júliusban kezdett raliba, azt követően, hogy vevőt talált acélüzletágára. Felfért a dobogóra a CIG Pannónia is, a hazai biztosítótársaság papírjaival júliusban indult meg a befektetői spekuláció, a nagytulajdonos Opus csoporttal való esetleges intenzívebb együttműködés miatt. A holding ugyan később kiszállt a CIG-ből, a biztosító kurzusa ezzel együtt is 72 százalékkal magasabban jár az év elejinél. Másfélszeresére hízott a Dino Polska élelmiszerlánc tőzsdei értékeltsége is, a meglehetősen szűk régiós technológiai szektort képviselő CD Projekt pedig harmadával került feljebb.

A hat régiós tőzsdeindexben szereplő 93 cég harmadának értékeltsége legalább az ötödével zsugorodott. A népes vert mezőnybe főként az olajipar – Lotos, Mol, PKN – és a bankszektor – mBank, Pekao, Erste, OTP – képviselői tartoznak.

Többéves távlatban ennek ellenére az egész térség tőkepiaci kilátásai kedvezők. A jelenlegi árazási szintek ugyanis nem mondhatók magasnak, egyes, egyébként tőkeerős bankok részvényei például a könyv szerinti értékük alatt forognak

– hangsúlyozta Le Phuong Hai Thanh.

A hosszabb távú optimizmus tehát indokolt lehet az elemző szerint, főleg, ha az EU-s segélycsomagot elfogadják, és a vakcinafejlesztések is eredménnyel járnak. A globális növekedés helyreállásával előbb-utóbb a régió kisebb, nyitott gazdaságai is emelkedő pályára kerülhetnek – tette hozzá az elemző.

concorde régiós tőzsde Le Phuong Hai Thanh Ingra
Kapcsolódó cikkek