Pénz- és tőkepiac

Leállították a tokiói értéktőzsdét

Technikai hiba miatt egész napra leállították a kereskedést a tokiói értéktőzsdén, valószínűleg hardverhiba bénította meg a rendszert.

Technikai hiba miatt egész napra leállították a kereskedést a tokiói értéktőzsdén csütörtökön, ami először fordult elő azóta, hogy 1999 májusában teljes egészében számítógépes rendszerre állították át a működést.

A tőzsdét üzemeltető Japan Exchange Group közölte, hogy

a kereskedési adatokat továbbító egyik rendszert valószínűleg hardverhiba bénította meg,

nem számítógépes kalózkodás okozta a problémát.

A kereskedést helyi idő szerint csütörtök délelőtt 8 óra 35 perckor állították le Tokióban.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

A Szapporo, Nagoja és Fukuoka városokban működő értéktőzsdék működését is fel kellett függeszteni, mivel azok is a tokiói kereskedési rendszerét használják. A tokiói árutőzsdét és az oszakai határidős értéktőzsdét viszont nem érinti a súlyos technikai hiba, lévén más kereskedési rendszerrel működnek.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a kereskedés. A tokiói tőzsde kereskedési rendszerének fejlesztője, a Fujitsu japán technológiai nagyvállalat annyit közölt, hogy dolgoznak a hiba elhárításán,

de nem volt hajlandó részleteket és a meghibásodás okát elárulni.

New York és Sanghaj után a tokiói a világ harmadik legnagyobb értéktőzsdéje, amelyen mintegy 3700 vállalat részvényei forognak.

A vállalatok piaci tőkeértéke együttesen hatezer milliárd dollár körül mozog.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

A tokiói tőzsdén voltak technikai problémák a múltban, és hírhedten lassú volt a kereskedési rendszere, de azóta, hogy 2010-ben új rendszert állítottak üzembe, jóval kevesebb technikai probléma fordult elő.

Szoftverhiba miatt 2005 novemberében nagyjából három órára függesztették fel a kereskedést minden részvénnyel, 2018-ban pedig a tőzsdét és az értékpapírkereskedő cégeket összekötő kereskedelmi rendszer négy vonalából egy megbénult, mert egy brókercégtől hatalmas mennyiségű adat zúdult rá rutin rendszerellenőrzés során.

A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei másfél százalékkal, 23 185,12 pontra süllyedt szerdán zárásra, miután Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden első televíziós vitája kaotikusra sikerült, növelve a bizonytalanságot a világ legnagyobb gazdaságának jövőbeni politikáját illetően.

Japan Exchange Group kereskedés tokiói tőzsde
Kapcsolódó cikkek