Pénz- és tőkepiac

Megérkeztek a tőzsdére az AutoWallis-kötvények

Az autós társaság a kötvényekből befolyt összeget leányvállalati hiteleinek refinanszírozására használja fel.

Péntektől lehet kereskedni az AutoWallis által kibocsátott, három milliárd forint össznévértékű kötvényekkel, miután a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jóváhagyta a társaság információs dokumentumát és regisztrálta az értékpapírokat a BÉT XBond piacán.

Az AutoWallis áprilisban túljegyzés mellett bocsátott ki kötvényeket a jegybank Növekedési kötvényprogramján (NKP) keresztül. A tavaszi aukción az intézményi befektetők a felajánlott mennyiségnél több, összesen 4,15 milliárd forint igényt nyújtottak be.

Székely Gábor, az AutoWallis Nyrt. befektetési igazgatója, Taródy Zsolt, az Iniciál Csoport alapítója, Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója
Fotó: AutoWallis

Így végül az összes felajánlott, három milliárd forint névértékű kötvényt lejegyezték a tranzakcióban. A 60 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix három százalékos kamatozású, 10 éves futamidejű kötvényt 2,827 százalékos átlagos hozammal vásárolták meg összesen 3,04 milliárd forintért.

Az AutoWallis tavaly ősszel döntött arról, hogy részt vesz a Magyar Nemzeti Bank kedvező finanszírozási forrású kötvényprogramjában. Az indulás előfeltételeként a társaság tavaly szeptemberben megszerezte a Scope Ratings hitelminősítő B+ besorolását.

A vállalat a befolyt összeget leányvállalatai meglévő hiteleinek, operatív lízing keretei egy részének kiváltására fordítja. A kötvénykibocsátással az AutoWallis 10 éves futamidejű fix és alacsony kamatozású forrásra tudja cserélni rövid lejáratú és változó kamatozású meglévő finanszírozási keretei egy részét, ami érdemi versenyelőnyt eredményez számára. A tőkerészét a futamidő alatt nem kell törleszteni, ami stabilitást ad a cash flow tervezésnek.

XBond NKP AutoWallis kötvény
Kapcsolódó cikkek