Pénz- és tőkepiac

Mocorog az arany, akár ugorhat is

Nagy menetelést mutatott be az arany árfolyama az utóbbi másfél-két évben.

Nagy menetelést mutatott be az arany árfolyama az utóbbi másfél-két évben, és nagyot fordult a világ a nemesfémmel. 2018 végén, 2019 elején még sokan nem vették komolyan az aranyat, a befektetők figyelme inkább a részvénypiacra koncentrálódott. Bár a tőzsdeindexek többé-kevésbé nem voltak gyengék azóta sem, az arany teljesítménye alaposan meglepte a befektetőket.

Ehhez persze a sajnálatos vírushelyzetre is szüksége volt a nemesfémnek, viszont

a menedékszerep mellett főleg a monetáris lazítás az, amelynek a fokozódása keresletet hozott az arany vagy épp az ezüst piacára.

Bár a kezdeti hatások vegyesek voltak (likviditási kérdések miatt), mára kirajzolódott, hogy a nemesfém a 2011–2012 utáni gyengélkedésből magához tért, és ismét alternatívaként szerepel a befektetők térképén. Az utóbbi hónapokban persze némi korrekció is mutatkozott, és

a 2000 dollár feletti szintekről ismét benézett a lélektanilag fontos zóna alá a nemesfém.

Az esetleges inflációtól való félelem inkább középtávon lehet reális, de a dollárban számított reálhozamok a mostani inflációs környezetben sem túl vonzók.

A következő hetek izgalmasak lehetnek, mivel a jelentési szezon látványosan felpörög a héten, a piaci turbulenciák is megnövekedhetnek. Ha ez nem lenne elég, akkor az amerikai elnökválasztás körüli események még bonyolíthatják a helyzetet:

kimondottan izgalmas és volatilis időszakra készülhetnek a befektetők.

Az arany már mocorog is, szep­tember végén az 1900 dollár alatti szintek sikeresen fogták meg a visszacsúszást, azóta lassan felfelé mozog az árfolyama. Jelenleg az ötvennapos mozgóátlag tartja nyomás alatt a nemesfémet, és az ár lassan lefelé tart, ugyanakkor egy áttörés nagy lendületet adhatna.

Az indikátorok alapján sincs kizárva egy fordulat, már csak emiatt is érdemes figyelni az aranyat és a következő hetek piaci eseményeit.

arany aranyárfolyam
Kapcsolódó cikkek