Pénz- és tőkepiac

A digitalizáció javít a cégek helyzetén

Egy év alatt 22 százalékról 34 százalékra nőtt a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos javaslatcsomagjából megvalósultak aránya. Elsősorban a pénzügy, a kkv-szektor és az állami hatékonyság területén sikerült előrelépni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességet javító 330 pontos javaslatcsomagjának megvalósulási aránya 22 százalékról 34 százalékra emelkedett, az intézkedések kétharmadában – 222 pontban – volt előrelépés – jelentette be Szalai Ákos, az MNB főosztályvezetője azon az eseményen, amelyen ismertették az idén második alkalommal kiadott Versenyképességi Tükörben szereplő megállapításokat. A kiadványban a jegybank 330 pontos javaslatcsomagjának megvalósulását vizsgálják. Eszerint

a kkv-stratégia, az állami hatékonyság, az infrastruktúra és a pénzügy területén történt a legnagyobb előrelépés az elmúlt egy évben.

Szalai Ákos leszögezte:

a kitűzött cél továbbra is az ausztriai fejlettség 80-90 százalékának elérése a versenyképesség javításával.

Valamennyi fejlemény ugyan mintegy 168 pontban volt, de jelentős haladás csak 88 pontban – magyarázta az MNB tisztségviselője. A legtöbb javulás a pénzügyi területen történt, a külgazdaság és a gazdaságszerkezet reformja viszont továbbra is kezdeti stádiumban van. Az idén felerősödtek a zöld- és a digitális megoldások, az elektronikus fizetési módok kötelező elfogadása, de kiemelte az MNB jelentése a kkv-szektor megújuló alapú energiára váltását, az újrahasznosítás arányának növelését is. Szalai Ákos a pénzügyi területen az azonnali fizetési rendszer indulását tartja a leginkább kiemelkedő intézkedésnek, de fontos lépés az elektronikus keresetlekérdezés is, ami jelentősen lerövidítheti a hiteligénylés idejét. A helyzete kedvező volt a válság előtt, ezt a helyzetet azonban a koronavírus felülírta. A területen a korábbinál is nagyobb szükség van a jegybanki javaslatok megvalósítására. A főosztályvezető hangsúlyozta:

az állami hiányszakmákban – pedagógusok, egészségügy – a béremelés megtörtént, ezeket később folytatni kell, emellett a munkaerő-mobilitás javításának továbbra is kiemelt szerepet kell kapnia.

Fotó: Shutterstock

A kkv-szektor tőkehelyzetének javulása segíti az exportot, ezt leginkább a beruházási adókedvezmény alsó határának eltörlése támogatta – emelte ki Szakai Ákos. A kutatás-fejlesztés az idén többletforráshoz jutott, de számos további lépésre van szükség a területen. A családbarát programok új intézkedései továbbra is segítik a demográfiai helyzet javulását. Szalai Ákos hangsúlyozta: a teljes versenyképességi fordulathoz minden programpontot meg kell valósítani.

A rangsorokban javulhat Magyarország helyezése, több intézkedés javította az állami hatékonyságot, a vállalatok helyzetét az elmúlt egy évben

– mondta a Világgazdaság kérdésére Baksay Gergely, a jegybank igazgatója. A vállalkozások működési feltételeinek javítása a válságkezelés mellett is megtörtént, az idén a kormány főként adóügyi lépésekkel segítette a cégeket. Az iparűzési a társasági adó és a szociális hozzájárulás is esett, a beruházási adókedvezmény alsó határát pedig eltörölték. A vállalati adminisztráció szintén csökken, és 2021 második felétől az adóhivatal készíti el a cégek áfabevallásának tervezetét. Baksay Gergely leszögezte: a járványhelyzet minden országra közvetlenül és kedvezőtlenül hat, de olyan változtatásokat is kikényszerít, amelyek csak évekkel később valósultak volna meg. Ilyen a digitális oktatásra való átállás és a cégek online kommunikációjának fejlődése. Az MNB igazgatója szerint a gyors digitalizáció hosszú távon a versenyképesség javulását eredményezi.

kis- és középvállalkozások digitalizáció MNB Versenyképességi Tükör
Kapcsolódó cikkek