Pénz- és tőkepiac

Kedvező beszállási pontot kínál az SAP

Nagyobb figyelmet kap a felhőalapú szolgáltatások szegmense.

Október végén publikált gyorsjelentése szerint a harmadik negyedévben 6,54 milliárd eurós árbevételt ért el a német technológiai cég, az SAP, és ezen 2,07 milliárd eurós működési eredményt realizált. Az árbevételsoron ez jelentős mértékben elmaradt a 6,88 milliárd eurós piaci várakozástól, az eredménysoron azonban csak 80 millió euróval ért el kevesebbet a prognózisban szereplőnél.

A kontinens legnagyobb, százezer főt foglalkoztató technológiai vállalatának stratégiájában az utóbbi években mind több figyelmet kap a felhőalapú szolgáltatások szegmense, a vállalat összárbevételének egyre nagyobb hányadáért felel ez a terület, így a befektetők a gyorsjelentések alkalmával kiemelt figyelmet fordítanak ennek az üzletágnak a növekedésére, különös tekintettel a kilátásaira.

A negyedéves számok közzétételét követően fokozott eladói nyomás nehezedett a árfolyamára, miután a növekedésért felelős felhőalapú szolgáltatások szegmense mindössze 9,8 százalékos év/év alapú bővülést tudott felmutatni, szemben a második negyedévben tapasztalt 21 százalékos emelkedéssel. Erre a történelmi magasságokból hamar a márciusi mélypont közelébe zuhant a részvényárfolyam. A menedzsment azt is közölte, hogy még a következő év első fele is nehéz lehet, s ez a stratégiai tervben a felhőalapú árbevételre és a működési eredményre vonatkozó célszámoknak az elérését egy vagy akár két évvel is elodázhatja.

A gyorsjelentés megjelenése után a vállalat részvénye egészen 90 euróig esett, a 82 eurós márciusi mélypont közelébe. Ám a rövid távon borús kép ellenére az SAP több olyan termékkel rendelkezik, amelyre a kereslet továbbra is jelentős lesz mind nagyvállalati, mind kkv-körben, így akár már középtávon is jó vétel lehet a részvénye a mai szinteken.

Az is optimizmusra adhat okot, hogy október végén volt egy nagy bennfentes tranzakció: a vállalat elnöke és társalapítója, Hasso Plattner közel 250 millió euróért vásárolt SAP-részvényeket, miután a gyorsjelentés következtében számára is kedvező értékeltségre zuhant a jegyzés.

felhőalapú szolgáltatás SAP AG
Kapcsolódó cikkek