Pénz- és tőkepiac

Már pluszban van a lakossági hiteleknél az Erste

Az idei év első kilenc hónapjában 12 milliárdos adózás utáni nyereséget ért el az Erste Bank.

Az idei első kilenc hónapban 12 milliárdos adózás utáni nyereséget ért el az Erste Bank, egy évvel ezelőtt ugyanakkor még 41, 8 milliárdot termelt a profitgyár.

A banknak sikerült szinten tartania működési bevételeit, miközben – egyebek mellett a járványhelyzethez igazodás okán megkövetelt és egyéb beruházások és az amortizáció miatt – a működési kiadások 6,4 százalékkal nőttek. A fentiek ellenére a bank költség/bevétel mutatója továbbra is nagyon jónak mondható 50,2 százalékos.

A a Babaváró és az NHP Hajrá hatására 13 százalékkal nőtt a hitelállomány az előző év azonos időszakához képest, meghaladva az 1770 milliárd forintot. A betétoldalon ennél markánsabb, 21,9 százalékos volt a kilenchavi bővülés éves összevetésben,

az Erste ügyfelei 2486 milliárd forintot tartottak valamilyen formában a banknál.

Jelasity Radovan, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója ezt részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatásával magyarázta. A társaság hitel/betét mutatója immár 70 százalék alá csúszott. A moratórium ott is utolérhető, hogy a nemfizető adósok rátája éves összevetésben csak árnyalatnyit – 2,5-ről 2,6 százalékra – romlott. Ennek ellenére a bank továbbra is konzervatív, az év első kilenc hónapjában 20,6 milliárd forint céltartalékot képzett már. Az év végéig az elnök-vezérigazgató szavai szerint már nem számítanak jelentős kockázati költségre, már csak azért is, mert a moratórium kezdete óta folyósított (védelem alá nem helyezhető) kihelyezések minősége kiváló.

Fotó: AFP

A lakossági hitelek terén is a koronavírus járvány ellenére az Erste szeptember végére meghaladta a 2019-es 200 milliárdos kihelyezést, a 207 milliárdból 73 milliárd forint Babaváró hitel

– mondta el Harmati László vezérigazgató-helyettes. Szavai szerint a Babaváró hitelt felvevők ötöde-hatoda felvesz más hitelt is – a Világgazdaság kérdésére úgy vélekedett, hogy a lakásfelújítási támogatás esetében hasonló mértékkel elégedettek lennének. Az újonnan bejelentett családtámogatásokat az Ersténel kontraciklikusnak tarják, amelyek segítik a hitelezést is.

Ha nem lenne Babaváró, akkor a lakáshitel piac bőven 100 milliárd fölötti csúcsot ért volna el a szeptemberi 91 milliárd helyett

– vélekedett Harmati, elismerve ugyanakkor, hogy a nagyon sok hitelfelvételt előrehoz a termék.

A személyi hitelek terén az Erste a 40 százalékos piaci visszaeséssel hasonlatos, 34 százalékos volt, ugyanakkor a nyár végén, szeptemberben kedvező volt, kismértékű visszapattanást éreznek- A mikrovállalati ügyfeleknél az új folyósítás 46 százalékkal esett vissza ugyanakkor. A szegmensben a válság idején sem változott szignifikánsan az egy cégre jutó számlaforgalom. Ebben az látszik, hogy hatnak az állami programok és jó a cégek alkalmazkodása is.

A leállás utáni visszapattanás és az így megnövekedett fogyasztás miatt a lakossági betétállományban a II. negyedévi 13 százalékos növekedést a III. negyedévben 1 százalékos növekedés követte. Az Ersténél a megtakarítások 60 százaléka értékpapír, s csak kisebbik része klasszikus betét – ebben az elmúlt időszakban sincs változás.

Az Erste felmérése szerint az ügyfelek megtakarítási hajlandósága erősödött a válság nyomán – a példában szereplő 200 ezer forintos extra bevételből a tavalyi 120 ezer forint helyett 143 ezer forintot tesznek félre, és szignifikánsan 34-ről 26 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem gondolkodnak megtakarításban az extra bevételek esetén sem. A lakosság bankkártya használati szokásaiban ugyanakkor a fogyasztási elbizonytalanodás érezhető:

az év eleji és nyári dinamikus felfutás után a kártyás költések értéke most belesimul a 2019. évi adatsorba.

A vállalati hitelállomány 8 százalékkal 789 milliárd forintra nőtt, ám az új kihelyezések 39 százalékkal csökkentek. Ezen belül a kkv-hitelállomány 10, a nagyvállalati és önkormányzati hitelek 18 százalékkal csökkentek. Ami ugyanakkor a vállalati hitelezést igazából lehúzta, az az, hogy a kereskedelmi ingatlanok új finanszírozása terén drasztikusan, 70 százalékkal csökkentek az új ügyletek. A betétállományon belül egyelőre nem érzékelhető a lakossági oldalon látható őszi megtorpanás, folyamatosan növekednek a vállalati számlákon őrzött összegek.

Kérdésre Harmati László elmondta, a moratórium lejárta előtt a jogszabálynak megfelelő módon lehetőség szerint elektronikusan keresik meg az ügyfeleket, hogy tájékoztassák őket a moratórium hosszabbítás – részleteiben még nem teljesen ismert – részleteiről, illetve információkat kérjenek tőlük arról, hogy megfelelnek-e a prolongálás feltételeinek. Ugyancsak ezen tájékoztatás keretében kapnak majd információt a védőernyő alól kikerülők arról, hogy miként változik majd az ő törlesztésük januártól, amikortól visszakerülnek a törlesztési szakaszba.

babaváró hitel bankkártya Erste Bank
Kapcsolódó cikkek