Pénz- és tőkepiac

Repülőrajtban bízik a CIB Lízing

Új autó finanszírozásban a magyar piac nem tud túllépni a 30 százalékos szinthez képest, miközben Nyugat-Európában 40-50 százalék között áll ez a szint.

Új autó finanszírozásban a magyar piac nem tud túllépni a 30 százalékos szinthez képest, miközben Nyugat-Európában 40-50 százalék között áll ez a szint. A 2008-as válság előtt ez az arány 90 százalékos volt. Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója szerint európai összevetésben alacsony, 50-60 százalékos finanszírozási penetráció a mezőgazdasági gépeknél és 50 százalék körül jár az építőipari gépeknél. Csak a nagyhaszon gépjárműveknél látunk komoly, 80 százalékos penetrációt – mondta a szakember.

A finanszírozáson belül a piacon a mezőgazdasági gépeknél 70, az egyéb gépeknél 60 százalék feletti az NHP-penetráció. A nagyhaszon-gépjárműveknél alacsonyabb az NHP-s részarány, mivel a finanszírozás döntően deviza alapú. Itt viszont az Eximbank kárenyhítő hitele a felkapott, a kishaszongépjárműveknéál ugyanakkor ismét jelentékeny már az NHP-s részarány.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A 2008-as válság előtt a mesze piacvezető CIB Lízing az elmúlt években nem vett részt a piaci bővülésben. Tavaly ugyanakkor a piac 6,6 százalékos lízingpiaci növekedéshez képest a társaság több, mint 40 százalékos bővülést tudott elérni. A növekedést lényegében minden fontos eszköztípusban sikerült abszolváni. Ennek köszönhetően tavaly 0,8 százalékkal sikerült növelni a társaság piaci részesedését.

Az idei évet egy safety car fázisnak lehet tekinteni, ami komoly előny lehet a CIB Lízing számára, hiszen az újraindulás előtt most a különbségek komoly mértékben lecsökkentek, sok múlik azon, hogy az újrainduláskor ki menyire áll készen – mondta Fekete Csaba. A társaság az elmúlt hónapokban rengeteg tárgyalást folytatott partnereivel, számos innovatív megoldással segítették működésüket. Az idei év során ennek köszönhetően tovább nőtt a piaci részesedés – ez a valóságban azt jelenti, hogy a társaság a piac visszaesésének alig 50 százalékával tudta átélni a vérzivataros hónapokat. Az NHP-finanszírozással bíró szegmensekben (mezőgép, ipari gép) ráadásul növekedni is tudtak – az NHP-lízing kihelyezéseken belül a CIB Lízing piaci részesedése 11 százalékos. A vezérigazgató szerint jó remény van arra, hogy a gazdaság újraindulásakor még több ügyletet tudnak behúzni.

Fekete Csaba Attila szerint a lízingpiac ugyanakkor úgy vélte, hogy a hazai lízingpiac a tavalyi740 milliárdos forgalom helyett idén 600 milliárdos forgalomra lehet képes, ami 20 százalék körüli visszaesést jelent.

CIB
Kapcsolódó cikkek