Pénz- és tőkepiac

Több mint 1000 százalékkal drágult néhány biotech-részvény

A Cardiff Oncology, a Trillium és a Seres Therapeutics a Nasdaq legjobb részvényei közé tartoznak.

Amíg az utóbbi időben az újságok címlapjai érthető okokból főként a COVID-19 elleni vakcinával, illetve az ezeket előállító cégekkel foglalkoztak, a háttérben hatalmasat raliztak az amerikai tőzsdéken egy másik modern kori betegség, a rák gyógyítását lehetővé tévő készítményeket fejlesztő biotechnológiai társaságok – írja a Bloomberg.

A Trillium Therapeutics az év eleje óta több mint a 17-szeresére drágult, a Cardiff Oncology pedig 1244 százalékkal erősödött.

Természetesen mindkét papír a 3000 komponensből álló Nasdaq Composite Index legjobban teljesítő öt részvénye közé került. Nem sokkal maradt le tőlük az idén több mint nyolcszorosára dráguló Seres Therapeutics sem, amely nem a rák, hanem a könnyen terjedő bakteriális fertőzések és a fekélyes vastagbélgyulladás ellenszerén dolgozik.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

Nem lehet panasz a tőzsdei forgalomra sem, hiszen a Seres- és a Trillium-részvényekből naponta 1 millió darab cserél gazdát,

ami már közelíti az iparág olyan nagyágyúinak, mint például a Regeneron Pharmaceuticals és a Biogen 1,1, illetve 1,8 millió részvényes forgalmát.

A vastagbélrák kezelésére alkalmas gyógyszert fejlesztő San Diego-i Cardiff Oncology-t ugyan összesen 4 elemző követi, ám ezek egyöntetűen vételre ajánlják, sőt véleményük szerint a jövő év végéig még jó 60 százalékos emelkedés van a papírban, mivel sajnos jelentős kereslet mutatkozik a cég által kutatott orvosság iránt.

A massachusettsi Cambridge-ben működő Trillium, amelynek részvényei tavaly szeptember óta – amikor Jan Skvarka vette át az irányítását – 4500 százalékkal drágultak, jelenleg az úgynevezett CD47 molekula kiiktatására fókuszál.

A daganatok ugyanis ezzel a molekulával blokkolják az immunsejtek támadását.

A szintén az amerikai Cambridge-ben tevékenykedő Seres papírjai pedig egy nap alatt 385 százalékkal lőttek ki augusztusban, amikor a cég bejelentette, hogy ígéretes eredményt hoztak a bakteriális vastagbél-fertőzést gyógyító készítményének klinikai vizsgálatai.

részvény Cardif Trillium Nasdaq biotech rákgyógyszer
Kapcsolódó cikkek