Pénz- és tőkepiac

Világújdonság: részletfizetés betéti kártyás fizetésre

A karácsonyi bevásárlások megtámogatására világon először vezet be részletfizetési szolgáltatást betéti kártyákra az Erste Bank.

A karácsonyi bevásárlások megtámogatására a világon először vezet be részletfizetési szolgáltatást betéti kártyákra az Erste Bank – mondta el Harmati László, az Erste lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Fotó: Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images

Korábban ilyen szolgáltatás csak a hitelkártyákra volt elérhető. Mostantól ugyanakkor minden 20 ezer forint feletti vásárlás esetén elérhetővé válik a szolgáltatás minden betéti kártyás ügyfélnek is. A feltétel az, hogy az ügyfélnek legyen folyószámlahitel-szerződése a bankkal és Mastercard kártyával rendelkezik – ez utóbbi kitétel a számlatulajdonosok 60 százalékát érinti.

A folyószámlahitel-kerettel bíró ügyfelek a részletfizetés lehetőségét a netbankon keresztül igényelhetik. A felhasználás teljesen nyitott:

komoly előnye az áruhitellel szemben, hogy nem kell várni az elbírálásra és online vásárlásnál is igénybe lehet venni.

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója elmondta, a hitelkártyáknál 2-3 éve van lehetőség a részletfizetésre. A részletfizetési szolgáltatást a határon túl is igénybe lehet venni.

Az eddigi vásárlások átlagösszege Magyarországon 77 ezer forint volt a hitelkártyák esetében, a felhasználás széles körű:

volt már példa arra, hogy fogászaton fizetett összegre használták a részletfizetést, tandíjat fizettek részletre, de NAV-illetéket is fizettek így. A vásárlási tranzakciók harmada bonyolódott az online térben. A fizikai kereskedőknél jelenleg 103 ezer hazai POS-készüléken lehetett használni a részletfizetést.

A vásárlásoknál az érintettek 3,6 és 12 hónapos futamidőt választhatnak, a részletfizetés kamatozása alacsonyabb az áru- és folyószámlahitel-termékeknél (persze, csak 2021-től, hiszen addig él a THM-plafon. Az ügyfélnek lehetősége van a részletfizetési szolgáltatásban kapott hitelkeret részleges vagy teljes előtörlesztésére – mondta Harmati László.

MasterCard részletfizetés Erste Bank
Kapcsolódó cikkek