Pénz- és tőkepiac

Vitték a hiteleket szeptemberben

Harmadával több lakáshitel-szerződést kötöttek, mint egy hónappal korábban.

Erős volt a szeptember a lakossági hitelpiacon, szinte minden termékcsoportnál nőtt az új szerződések volumene augusztushoz képest

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint az év kilencedik hónapjában 91,4 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a háztartások,

30 százalékkal többet, mint egy hónappal korábban.

A fogyasztási hiteleknél is bő 15 százalékos havi emelkedést hozott az új szerződéseknél a szeptember, 96,2 milliárdos mennyiség mellett.

Fotó: Getty Images

A személyi kölcsönök iránt változatlanul szerény a kereslet, ám az augusztusi, 24,5 milliárd forintos mélyponthoz képest itt is 17,6 százalékos emelkedést sikerült elérni, így az új szerződések összege elérte a 28,8 milliárd forintot. A babaváró konstrukciónál 53,3 milliárdos új volument mutatott ki az MNB, ami bő 17 százalékkal több a nyár utolsó hónapjában regisztráltnál, de több mint egytizedével – 6,1 milliárd forintra – emelkedett a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél kimutatott szerződésés összeg is.

Ami az első kilenc hónap adatait illeti, ott már vegyesebben alakult a kép.

A lakáshiteleknél minimális mértékben ugyan, de nőtt az új szerződések összege, és meghaladta a 688 milliárd forintot. A fogyasztási hiteleknél viszont már közel tíz százalékkal visszaesett a volumen 2019 első kilenc hónapjához képest, és 883,2 milliárd forintot ért el. A fogyasztási hiteleknél tapasztalt visszaesésben kulcsszerepet játszottak a személyi kölcsönök, amelyeknél egy év alatt 431,5 milliárd forintról 263,8 milliárdra olvadt az új szerződések összege.

A lakossági hitelek állománya 7867,6 milliárd forintot ért el a harmadik negyedév végén,

ami 10,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ebben ugyanakkor jelentős szerep jutott a március óta élő törlesztési moratóriumnak is. A bővüléshez elsősorban a fogyasztási hitelek járultak hozzá, amelyek állománya csaknem a negyedével nőtt éves összevetésben. Ebben viszont meghatározó rész jutott a tavaly július óta elérhető babaváró konstrukciónak, amelynél a kimutatott állomány szeptenber végére már elérte a 923 milliárd forintot.

lakossági hitelállomány babaváró hitel hamradik negyedév lakáshitel hitelállomány hitel MNB
Kapcsolódó cikkek