Pénz- és tőkepiac

Részvénykibocsátást tervez az Airbnb

A San Franciscó-i székhelyű vállalat 51,67 millió részvényt készül kibocsátani, 56-60 dolláros ársávban.

A szálláshelyek online piacterét üzemeltető 56-60 dolláros ársávban bocsátana ki részvényeket az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott, hétfőn kiegészített elsődleges részvénykibocsátási kérelem tanúsága szerint.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat 51,67 millió részvényt készül kibocsátani.

A papírok az ABNB ticker kóddal kerülnek be a New York-i elektronikus a Nasdaq kereskedésébe, és a tervek szerint csütörtökön indul a kereskedés a részvényekkel.

Ha a részvények kibocsátási árfolyamát az ársáv felső határában állapítják meg, az azt jelentené, hogy az Airbnb 3,09 milliárd dollárt gyűjt, és piaci tőkeértéke 51,9 milliárd dollárt ér el.

Fotó: AFP

Az Airbnb eredetileg azt tervezte, hogy 44 és 50 dollár között húzza meg a részvények árát, ám

olyan jelentős volt a befektetők érdeklődése a vendéglátóipart forradalmasító, 12 évvel ezelőtt alapított vállalat iránt, hogy megemelték a kibocsátási ársáv határait.

Az Airbnb eredetileg tavasszal akart tőzsdére lépni, de gyorsan visszalépett ettől a tervtől, miután a koronavírus-járvány szerte a világban megroppantotta az idegenforgalmat.

A harmadik negyedévben már profitot termelt a cég, mivel a zárlatok enyhítésének köszönhetően újra útnak indultak a turisták, és nagyon sokan szállodák helyett inkább az Airbnb által is hirdetett magánszállásokat vettek igénybe.

A 2008 nyarán alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal a szeptemberi adatok szerint 5,6 millió hirdetéssel rendelkezik a világ több mint 220 országának és régiójának százezer városában.

tőzsde részvénykibocsátás Airbnb Nasdaq
Kapcsolódó cikkek