Pénz- és tőkepiac

Megreccsent az Airbnb felszálló ága

A Gordon Haskett fűrészelte tegnap a támaszokat. Délután már „rögbicsapatokként” feszülhetnek egymásnak az eladók és a vevők.

Nagyon jól indult a 2 millió új részvénnyel, a vállalat 10 százalékával parkettre vezetett tőzsdei pályafutása.

A rövid távú szálláskiadó platformot üzemeltető cég, a sharing economy egyik legismertebb képviselője, 68 dolláros IPO-val debütált. És már az első kereskedési napon 144 és 165 dollár között mozgott a jegyzés, majd végül 146 dolláron zárt a kurzus. Ám már a második napon megtorpant az emelkedés, s a lecsorgást csak a hétvége állította meg. Aztán a hét elején már trendszerű esés rajzolódott ki a grafikonon. Hétfőn előbb 127 dollárig szánkázott a kurzus, majd a 130 dolláros szintbe kapaszkodott.

Fotó: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Semmi sem véletlen a tőzsdén. Ezúttal a Gordon Haskett Research elemzői állnak a háttérben, akik alulsúlyozásra ajánlották az Airbnb részvényeit. Ráadásul, a korábbi vételről két szintet rontottak az értékelésen. Mondván, a frissen tőzsdére vitt cég árfolyama már jelentős mértékben emelkedett és az új befektetők nagy hányada szerintük a rövid távú profitrealizálásban gondolkozik.

Csak tegnap 6,6 százalékot esett az árfolyam a negatív véleményre.

A Haskett független tanácsadó cég véleménye azért ronthatott sokat az Airbnb megítélésén, mert nem valami felhőkarcolóba zárt matekzseni elemző csapatról van szó. Már a lelkesült IPO-hangulat is arra utalt, hogy a fiatalos Robinhood platform 13 millió felhasználója, a mostani válság, fundamentumokkal mit sem törődő, TikTok és Youtube függő kisbefektetői rétege szereti az Airbnb részvényt. Ők olyan szaktekintélyek véleményével sem foglalkoztak, mint Aswath Damodaran, a vállalatértékelés New York-i professzora,

aki évtizedes horizonton vizsgálva a kilátásokat 55 dolláros fair értéket fogalmaztak meg, s szerinte már a kibocsátás is túlárazott volt.

Ezzel szemben a Haskett még étterem értékelésekkel is foglalkozik, „Buli specialistákat” is foglalkoztat. Vagyis kimondottan érzékeny húrokat tudott megpendíteni az Airbnb piacán.

Sok múlhat a mai kereskedésen, hiszen ilyenkor elszánt rögbi csapatokként feszülnek egymásnak az eladók és a vevők.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az Airbnb nem valami nagy játszma a világ legnagyobb kaszinójában, a tőzsdén. Ha a 3,5 milliárd dolláros kibocsátást, s az első napon 7,6 milliárdosra dagadt, majd tegnap 6,7 milliárdosra töppedt tőke gombócot nézzük, akkor ennyivel simán megbirkózhatnak a Robinhood lelkes „szegénylegényei”. Meghagyva a fundamentális kereskedést az intézményi befektetők manhattani nagyágyúinak.

Airbnb Gordon Haskett Research
Kapcsolódó cikkek