Pénz- és tőkepiac

Zsákolják a tőzsdei „gólyákat” Amerikában

Rossz hangulatban, de kedvező előjelekkel lép ma parkettre az Airbnb.

Csütörtökön kezdődik a kereskedés a rövid távú szálláskiadó platformot üzemeltető részvényeivel a Nasdaq elektronikus piacon.

A részvénykibocsátás (IPO) során 47 milliárd dollárra értékelték a vállalatot, miután a korábban bejelentett 56-60 dolláros skálával szemben végül 68 dolláros árfolyamon értékesítettek. 52 millió darab részvényt.

Bár a szerdai napot jelentős eséssel zárta a Nasdaq. A főleg technológiai cégek papírjait tartalmazó észak-amerikai részvényindex mínusz 1,9 százalékos teljesítménye az utóbbi hónapok egyik leggyatrább produkciója volt. Mégis kedvezőek az előjelek az Airbnb első kereskedési napján. Mert a rossz hangulat ellenére is kiválóan szerepeltek tegnap a frissen tőzsdére vitt cégek.

Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Az egyik „gólya” az étel házhozszállítással foglalkozó DoorDash, az eredeti 90-95 dolláros bevezetési árfolyam helyett 102 dolláron került tőzsdére, s az első kereskedési nap végére 189,5 dollárig húzták a kurzust a lelkes vásárlók. Míg a mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra fókuszáló C3.ai szoftvercég 36-38 dollár helyett 42 dolláron „ipózott”, s az első tőzsdenapján 92,5 dolláron zárt.

tőzsde részvénykibocsátás Nasdaq
Kapcsolódó cikkek