Pénz- és tőkepiac

Az amerikai papírok és a feltörekvő piacok részvényei tarolhatnak idén

Idén pozitív lehet a hangulat a tőkepiacokon, az Egyesült Államokra és a feltörekvő piacokra érdemes nagyobb figyelmet fordítani – vélik a CIB Alapkezelő szakemberei.

Pozitív lehet a hangulat a tőkepiacokon, az Egyesült Államokra és a feltörekvő piacokra érdemes nagyobb figyelmet fordítani – vélik a CIB Alapkezelő szakemberei.

A pénzügyi szolgáltató befektetési alapokban kezelt vagyona tavaly 9,2 százalékkal, 433 milliárdról 473 milliárd forintra bővült, közben a teljes piac 6,7 százalékkal nőtt, 6 896 milliárd forintra.

A teljes vagy részleges tőkevédelmet biztosító származtatott CIB-alapoknál jelentős vagyoncsökkenés történt, miután a lejáró alapok helyett jellemzően nem ezekben a konstrukciókban fektettek be az ügyfelek.

Ez jelentős részben a szuperállampapír kiszorító hatásával magyarázható.

A részvényalapokban kezelt vagyonnál elsősorban az utóbbi hónapok árfolyam-emelkedésének hatása érződött. A piaci bizonytalanság, a koronavírus-járvány, az amerikai elnökválasztás és a Brexit által meghatározott év jelentős részében ugyanakkor a nemesfémeknek is kedvezett a hangulat: emiatt például a CIB Arany Alapok Alapja vagyona 69 százalékkal nőtt. A vegyes alapoknak ugyanakkor rosszul jött a tavaszi, a koronavírus-járvány miatt érkező piaci eladási hullám, később sem tudták visszahódítani a befektetőket.

Fotó: Getty Images

Visszatérés a normál kerékvágásba

A 2020-as évre a reálgazdaságot illetően a „nagyon rossz” jelző használata nem tekinthető túlzónak, figyelembe véve az egészségügyi vészhelyzet eredményezte szociális és gazdasági sokkokat. A tőkepiac viszont már a normál kerékvágásba visszatérést, a növekedési ciklus visszaépülését árazza. Ehhez a jövőképhez ugyanakkor alapfeltétel volt a vakcinák kifejlesztése is, ami jelenleg – az oltások megkezdésével – már több mint várakozás.

A normális élethez való visszatérés esetében jelentős visszapattanás várható a gazdasági aktivitásban minden régióban.

A GDP-k növekedése a részvények szempontjából pozitív tényező, így az alapkezelő várakozásának másik eleme a részvénypiaci teljesítmények további emelkedése. Mindezek alapján nem az a fő kérdés, hogy melyik eszközosztályt érdemes preferálni, hanem az, hogy a részvénypiacon belül milyen régiókban és szektorokban érdemes felülsúlyozni, melyiknek lesz az átlagnál is jobb az idei teljesítménye.

Erősödő inflációs kockázatok

A ciklikus szektorok és a „value” részvények évek óta tartó alulteljesítése a technológiai szektorral és a „growth” részvényekkel szemben tavaly év végén felülteljesítésbe fordult a normalizációs várakozás miatt. Ez a várakozás tovább erősödött az év elején a nem várt demokrata párti (blue wave) szenátusi győzelmek miatt, ami a várakozások szerint jelentős fiskális élénkítéssel is jár majd, így az eredetileg is jelentősen emelkedő várakozások tovább emelkedtek.

Az alapkezelő várakozása is megegyezik ezzel a piaci konszenzussal, amiből az alapforgatókönyve másik lényeges eleme is következik, mégpedig az, hogy az és így a kötvényhozamok emelkedését várja.

Az infláció viszont kedvez a ciklikus szektoroknak, ami további lökést adhat ezeknek a részvényeknek.

Az infláció persze kockázatot is jelent, aminek az alakulását figyelni kell 2021-ben a tőkepiaci szereplőknek – emlékeztetnek a szakértők. A vártnál magasabb infláció ugyanis emeli a jegybanki szigorítások esélyét, és azt tapasztalatból lehet tudni, hogy ilyenkor a befektetők nem a javuló gazdasági alapfolyamatokra figyelnek, hanem a likviditás szűkítésére. A CIB alapvárakozása viszont az, hogy marad a támogató monetáris politika, a tőkepiaci hangulat döntően pozitív marad 2021-ben a már említett kockázat mellett.

Fundamentálisan erős a tech szektor

Ami az egyes szektorokat és régiókat illeti, az alapkezelőnél a technológiai szektort a ciklikus rotáció ellenére sem rakják a „nem szeretem” kategóriába, mivel teljesítménye fundamentálisan hosszú távon is erős maradhat, jelentős részben azért, mert a digitalizáció, az Internet of Things és egyéb támogató trendek továbbra is kitartanak, a Covid-19 járvány ezeket csak felgyorsította.

A szabályozói nyomás viszont rövid távon jelentős kockázat lehet ebben a szektorban, ami azonban csak az év vége felé várható.

A régiós preferenciáknál az alapkezelő szakértői szerint hasonló a helyzet, mint a szektoroknál volt, vagyis a normalizációnak minden régió a nyertese lehet. A sok nyertes közül ugyanakkor az USA-t és a fejlődő piacokat látják a legjobb pozícióban : az előbbinél a feltehetően első negyedév végére elért jelentős átoltottság, a fiskális csomag, a gazdaság hatékonysága, az utóbbinál pedig a ciklikus visszapattanás, a várakozások szerint gyengülő dollár és erősödő nyersanyagpiac az alapja a kiemelt figyelemnek.

alapkezelő penz pénzügy befektetés CIB
Kapcsolódó cikkek