Pénz- és tőkepiac

Kispapírok nagy éve a pesti parketten

Az év végi meredek rali ellenére gyengüléssel zárta az esztendőt a BUX. A magyar tőzsde sztárpapírja a 160 százalékot erősödő Masterplast lett a CIG Pannónia és a Waberer’s előtt. A blue chipek közül csak a Richter bizonyult vírusállónak.

A novemberi 20 százalékos emelkedés és a 8,4 százalékos decemberi Mikulás-rali is csak kozmetikázni tudta a magyar részvénypiac 2020-as lejtmenetét, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényindexe, a BUX csaknem 10 százalékos mínuszban zárta az évet.

Ezzel az utóbbi évtized harmadik leggyengébb teljesítményét mutatta a koronavírussal „megfertőzött” pesti börze.

A blue chipek közül az egészségügyi válsághelyzet gazdasági hatásainak leginkább kitett olajipart képviselő Mol szenvedte a legnagyobb visszaesést, az ősztől sajátrészvény-vásárlással is támogatott kurzus bő negyedével gyengült.

A vakcina decemberi megjelenése sokat segített az OTP-nek, a bankpapír azonban az év végi erősödés mellett is 13 százalékos csökkenéssel zárt. Csalódniuk kellett a Magyar Telekom részvényeseinek is, akiknek – az Opusnál tapasztaltakhoz hasonlóan – 15 százalékos veszteséget kellett elkönyvelniük a papírjaikon.

Gyógyírt csupán a gyógyszercégként vírusállónak bizonyuló Richter 16 százalékos emelkedése hozott a magyar nagypapírokból válogatóknak.

A BUX 14 tagú mezőnyében nyolc társaság is két számjegyű esést szenvedett el, ám akadt kiváló hozamlehetőség is a hazai parketten. Az első számú részvénykosárból magasan kiemelkedik a CIG Pannónia bő 80, a Waberer’s pedig csaknem 60 százalékos tavalyi ralijával.

A biztosítónál és a szállítmányozócégnél is a tulajdonosi szerkezet átalakulása és az ezzel kapcsolatos befektetői várakozások adták az árfolyam-katalizátorként működő sztorit.

A BÉT sztárpapírja a BUX-indexbe még csak igyekvő társaság, a Masterplast volt 161 százalékos ralival.

 

A bő két és félszeres emelkedéshez hozzájárult, hogy az építőipari alapanyagokat gyártó vállalat németországi akvizíciója révén ideális időzítéssel lépett be az egészségiparba, a részvénypakett többségi tulajdonrészét birtokló Tibor Dávid elnök pedig előbb a két-, majd a háromezer forintos árfolyam elérését is reális célként fogalmazta meg a 2020-at 758 forintról indító papírhoz.

A Rábával 30, az Alteóval 10 százalékos hozamot érhettek el a befektetők, de több mint tisztes helytállást mutatott a BÉT év közben debütáló négy újonca is. A tavaly júniustól kereskedhető, IT-szektorban érdekelt Gloster fél év alatt másfélszeresére növelte piaci értékét, az építőipari és mezőgazdasági gépeket forgalmazó DM-Ker papírjai pedig bő ötödével drágultak a január végi becsengetés óta.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Az ingatlanpiacon tevékenykedő, szeptember óta szabályozott ingatlanbefektetési társaságként működő SunDell részvényei 12,5 százalékkal kapaszkodtak feljebb július végétől. A Pensum papírjai 4,5 százalékkal érnek többet az év végén, igaz, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság papírjaira mindössze két kötés érkezett 11 hónap alatt.

A múlt év igazi nyertesei világszerte a digitalizációban élen járó cégek voltak, a magyar börzén jegyzett, jellemzően kis méretű technológiai vállalatok papírjaival viszont megégethették magukat az óvatlan befektetők.

A 2019-ben még a teljes hazai mezőnyt maga mögé utasító 4iG 4 százalékot ereszkedett, a Cyberg 13, a Kulcs-Soft 24, az OTT-One 35 százalékot esett, a Delta Technologies pedig piaci kapitalizációjának mintegy felét vesztette el.

Nagyot zakózott számos más kispapír is, csaknem felére zuhant vissza a NordTelekom, a Forrás és a Nutex tőzsdei értéke. A vírusválság évének leggyengébben muzsikáló hazai részvénye az EHEP volt, melynek kapitalizációja csaknem 85 százalékkal zsugorodott.

CIG Pannónia blue chipek BUX Masterplast pesti tőzsde Waberer’s
Kapcsolódó cikkek