Pénz- és tőkepiac

Korrekció küszöbén a Mol?

Technikailag túlvett az olajpapír, de a részvénypiaci rotáció még tovább emelheti. Míg egy korrekció újabb vételi alkalmat kínálhat.

Nagyon meghúzták a Molt, technikailag túlvett a miközben kettősséget látunk a piacon, egyrészt az emelkedő olajár optimizmusra ad okot, másfelől a járvány a fejlett országokban új csúcsokat döntött, emiatt ismét bizonytalanabbá vált a válságból való kilábolás – mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste vezető elemzője. Hozzátéve: 2500 és 2600 forint között egy ellenállási zóna húzódik a grafikonon, melynek az alja a mostani árszintig lenyúlik, vagyis

könnyen elképzelhető, hogy korrekció küszöbén áll a jegyzés.

Szerinte, ebből a szempontból a sajátrészvény vásárlások nem döntőek, bár a tegnapi 300 ezer darabos mennyiség sem volt kicsi, de ilyen forgalom mellett ez nem tudja komolyan támasztani a kurzust. Az elemző középtávon továbbra is ígéretesnek tartja a papírt, különös tekintettel arra, hogy akár már az idei második félévben jelentősen megemelkedhet az olajkereslet, moderált kínálat mellett, mert az elmúlt években elmaradtak az iparági fejlesztések. Míg a 2022-es előremutató EBITDÁ-val számolva még mindig nem tűnik drágának a Mol árazása. Emiatt egy korrekció akár vételi alkalom is lehet, azoknak a befektetőknek, akik középtávon fantáziát látnak az olajpapírban.

Fotó: VG

A Mol árfolyama kezd túlvetté válni, azonban a pozitív hangulat és a növekedési papírok irányából a ciklikus részvények felé való fordulás, vagyis a részvénypiaci rotáció még adhat további löketet az árfolyam emelkedésének

– vélekedett Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Mint azt a Világgazdaságnak elmondta, kifejezetten egészséges lenne egy korrekció. Egyrészt, 2491 forintnál fontos Fibonacci szint is húzódik, másrészt, 2500 és 2600 forint között több ellenállás is kirajzolódik a grafikonon. Míg a lefelé tekintve, a tegnapelőtti kitörés startja, 2220 forint látszik komolyabb támasznak. Esetleg, előtte még a 2336 és 2344 forint közti rés is szolgálhat technikai támaszként.

A Mol csütörtökön 300 ezer darab sajátrészvényt vásárolt, amivel együtt a program kezdete óta összesen több mint 9,9 millió darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 1,22 százalék.

Míg középtávon kifejezetten ígéretesek lehetnek a mostani árazás mellett az olajrészvények, a távolabbi horizontot már a szektor transzformációja árnyékolja. Rengeteg a kérdőjel, egyelőre nem tudni, mi lesz az olajcégekkel. Keresik a kiutat. Megújuló energiába, hulladékkezelésbe fektetnek. Benzinkúthálózatokat vásárolnak, mondván, valamit úgyis tankolni vagy táplálni fognak a jövő járműveibe.

A kurzus ma reggel 2468 forinton, 42 forintos réssel nyitott, s már a kereskedés első perceiben 2480 forintig emelkedve, a 2491 forintnál húzódó Fibonacci szintet tesztelte.

tőzsde Mol részvénypiac
Kapcsolódó cikkek