Pénz- és tőkepiac

Korrigálhat az amerikai állampapír

Még idén 2 százalék fölé emelkedhet a nominális hozamszint.

Kétségkívül a tízéves amerikai állampapír a világ legfontosabb pénzügyi eszköze. Hozamának változása a kötvénypiacokon túl a nemzetközi részvény-, deviza- és nyersanyagpiacokra is jelentős hatással van. Ez a hozam a koronavírus-válság óta 50 és 100 bázispont között ingázott, a múlt héten pedig sikerült áttörnie az 1 százalékos plafont.

A gazdasági és piaci folyamatokat figyelembe véve a hozamemelkedés egyáltalán nem meglepő, és tovább folytatódhat.

Senkit ne érjen váratlanul, ha még az idei év során 2 százalék fölé emelkedik a nominális hozamszint.

A nominális hozam két komponensből tevődik össze: a befektetőket egyrészt kompenzálni kell az inflációért, másrészt pedig az infláción felül reálhozamra is igényt tartanak. A reálhozamok a gyorsuló gazdaság és az egyre növekvő állampapír-kínálat miatt indulhatnak növekedésnek. Decemberben csupán ötmillió állampolgárt sikerült beoltani Amerikában, a terv azonban az, hogy a következő hónapok során havonta 25-30 millió ember kapja meg a védőoltást. Ez bőven elég lesz ahhoz, hogy tavaszra az időseket és az egyéb veszélyeztetett csoportokat teljesen beoltsák.

Ha ez megvan, akkor az államok visszavonhatják a korlátozásokat.

Fotó: Refinitiv, VG-grafika

Továbbá Biden megválasztásával és a szenátus demokrata többségével könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi rekord nettó állampapír-kibocsátás után idén újabb rekord születik. Az inflációs komponens szintén tovább emelkedhet. Az ipari fémek és nyersanyagok árfolyama többéves csúcsra emelkedett, a nemzetközi szállítmányozási díjak pedig rekordszintre ugrottak. A PMI-riportok szerint a gyártóipari tízéves csúcsra emelkedett, a szolgáltatóipari infláció pedig rekordszintre ugrott. Az inflációs nyomást fokozhatja a dollár gyengülése, a Biden által tervezett infrastruktúra-program, illetve a rendkívüli mértékű monetáris lazítás. Az egyetlen visszafogó faktor a Fed vásárlási programja lehet, ugyanakkor az erős növekedés és a megugró infláció mellett értelmét veszti a program folytatása.

amerikai állampapír
Kapcsolódó cikkek