Pénz- és tőkepiac

Nem táraz ki a FuturAqua nagytulajdonosa

Korábbi tranzakció zárásaként adott el 700 ezer darabot tőzsdén kívül.

Péntek este piaczárás után tette közzé a FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt., hogy Kis-Benedek Róbert Ferenc igazgatósági tag, korábbi tranzakció lezárásaként, tőzsdén kívüli ügyletkötés keretében összesen 700 ezer darab FUTURAQUA törzsrészvényt adott át 85,71 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Kis-Benedek Róbert Ferenc részvényállománya 2 338 255 darab, amely az alaptőke 9,74 százaléka.

Ezzel a tranzakcióval átlépte a 10 százalékos küszöbértéket.

Szó sincs kitárazásról, továbbra is a FuturAqua legnagyobb tulajdonosa maradok, elköteleztem magam a stratégia mellett – mondta a Világgazdaságnak Kis-Benedek Róbert nagytulajdonos, igazgatósági tag. Hozzátéve: korábban részt vett zártkörű tőkeemelésben, tavaly hitelt is nyújtott a társaságnak.

Tavaly júliusban tette közzé a társaság, hogy Kis-Benedek Róbert Ferenc igazgatósági tag, tőzsdén kívüli ügyletkötés keretében 500 ezer darab FUTURAQUA törzsrészvényt vásárolt 80 forintos átlagáron. Míg egy 2019-es tőkeemelésben 509 400 darab törzsrészvény átvételét vállalta, végül a részvényesek elővásárlását követően 132 820 darab törzsrészvényt vett.

Fotó: FUTURAQUA

Tavaly nyáron megkezdődött a termelés a társaság alapi palackozó üzemében, ahol a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokba kerül a helyi prémiumkategóriás ásványvíz.

Ezzel a lépéssel a részvényesek alapszabályban rögzített vízvételi jogát is helyreállították, az elmúlt években ugyanis legfeljebb lajtos kocsival juthattak volna a számukra önköltségi áron járó vízhez a kisbefektetők. Az ásványvíz piaci tervek megvalósítását időben kitolták a járványügyi intézkedések, mert a 0,33 literes palackokat elsősorban a „gasztro vonalra” szánták. De a nagy- és kiskereskedelmi engedélyeket már tavaly júliusban megkapták.

A FutruAqua 2013 óta kacérkodik a víz, mint termék tőzsdei kereskedésével. Kezdetben egy víztőzsde platform kialakítását célozta a társaság, ahol a víz, mint nyersanyag, származtatott termékeivel lehetett volna kereskedni. Végül egy platform lett a termék bevezetésének helyszíne.

A Watereum kifejezetten ígéretes, hiszen a klímaváltozási aggodalmak egyre jobban felértékelik a vizet, és ez egy vízfedezetű kriptovaluta, ami az igazgatósági tagok javadalmazásába is beépült az obligát részvényopción túl.

Emellett a cég egy 150 milliós kölcsönt is Watereummal törlesztettek tavaly tavasszal. Tavaly októberben a blockchain-technológián alapuló Watereum második sorozatát bocsátották ki.

A papírt a válság előtt 100 forint fölött jegyezték. Tavaly márciusban 44 forintig zuhant. Pénteken közel 2,34 százalékos emelkedéssel, 69,9 forinton zárt.

Futuraqua Watereum Kis-Benedek Róbert
Kapcsolódó cikkek